Шанують Маркса, комуністів, гомосексуалістів і Росію: нові обличчя французького парламенту

Актуально
08.07.2024
Шанують Маркса, комуністів, гомосексуалістів і Росію: нові обличчя французького парламенту

У неділю, 7 липня, у Франції відбувся другий тур виборів у парламент. За підсумками, перше місце виборці віддали лівому партійному блоку «Новий народний фронт» (NFP) – здобули 182 парламентські мандати. Друге місце зайняла президентська коаліція Емманюеля Макрона «Разом». А на третьому місці права партія «Національне об’єднання» Марін Ле Пен.

Цікавим є те, що результат першого туру виборів у Франції був діаметрально протилежним. Тоді, 30 червня, перше місце здобула ультраправа партія «Національне об’єднання». Але NFP після поразки згуртувались та почали активно працювати для залучення прихильників. Медіа простір активно почав рекламувати ліворадикальну партію. Праві в свою чергу опинились в медіа-ізоляції. Також деякі кандидати від “макроністів” зняли свої кандидатури на користь NFP. Саме тому вже в другому турі результати голосування кардинально змінилися.

NFP – це виборчий блок французьких лівих політичних партій. До його складу входять — Французька комуністична партія, Соціалістична партія, ліворадикальна «Нескорена Франція» і «Зелені». Цей блок створенний в екстренному режимі у червні 2024 року для участі у позачергових парламентських виборах. Усередині лівого блоку голоси на виборах розподілилися так: “Нескорена Франція” отримає приблизно 71-75 місць, соціалісти отримають приблизно 64-65 місць, “зелені” отримають приблизно 33 місця, комуністи отримають приблизно 9 місць та понад 10 депутатів обрано як “безпартійні ліві”.

Найбільше парламентських місць з блоку NFP отримає партія “Нескорена Франція”. Тобто вона є лідером у їхньому виборчому блоці. Засновником та лідером є Жан-Люк Меланшон. Його внутрішня політика включає підтримку одностатевих «шлюбів», право жінок на вбивство ненароджених дітей, легалізацію канабісу та інше.

В травні цього року Меланшон відвідував Сенегал. Там він відкрито підтримав гомосексуальні «шлюби» попри те, що місцеві жителі його освистували та були незадоволені його позицією. «Я перший французький законодавець, який вніс закон про можливість гомосексуального шлюбу », – сказав тоді Меланшон. З 1990 по 1998 рік кілька лівих парламентаріїв на чолі з Жан-Люком Меланшоном вносили законодавчі пропозиції щодо створення «цивільного договору». Гомосексуальні партнерства у Франції були легалізовані 15 листопада 1999 року.

Лідер лівої партії неодноразово підтримував право жінок на аборти та пропонував закріпити його в конституції. У 2017 році, під час своєї президентської кампанії, він сказав: «Настав час закріпити в Конституції право на аборт, тому що тіло кожної жінки належить їй абсолютно і виключно».

Також він виступає за легалізацією канабісу. Хоча сам він наголошує на тому, що проти вживання канабісу. «Отже, я хочу, щоб ми могли проводити кампанію проти вживання канабісу, а для цього ми маємо його легалізувати», — каже він в одному з опублікованих ним відео. У суспільстві виникли запитання щодо цього: «Навіщо легалізувати канабіс, якщо він проти нього?».

Меланшон неоднозначно ставиться до підтримки та допомоги Україні. Раніше він підтримав анексію Криму Росією у 2014 році. Про це він писав у своєму блозі. Він тоді стверджував, що Україна була під впливом неонацистів. Зрештою, він проголосував у Європарламенті проти будь-яких форм співпраці з Україною, навіть у сфері науки. Повідомляє видання Le Monde.

Також в інтерв’ю російському пропагандистському ЗМІ RT у 2019 році Меланшон заявив, що конфлікт в Україні є результатом втручання Заходу і що український уряд контролюється “ультраправими екстремістами”. Він розкритикував західні санкції проти Росії, назвавши їх “марними і небезпечними”. У тому ж інтерв’ю Меланшон заявив, що Франція повинна працювати над покращенням відносин з Росією і що він бачить Росію, як “велику націю” зі “славною культурою”. Про це повідомляє «24 канал».

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram