Сенсаційна перемога консерваторів в Італії. Факти про «Братів Італії» і Джорджію Мелоні

Актуально
29.09.2022
Сенсаційна перемога консерваторів в Італії. Факти про «Братів Італії» і Джорджію Мелоні

На парламентських виборах в Італії 25 вересня більшість голосів набрала право-консервативна коаліція на чолі з партією «Брати Італії». Лідер цієї політичної сили і зірка перегонів – Джорджія Мелоні. Відповідно вона може стати першою жінкою прем’єр-міністром країни.

За результатами екзитполів, права коаліція набрала від 43% до 47% голосів, а партія «Брати Італії» здобула лідерство – 24,6%. (Якщо згадати попередні загальні вибори, то ця політична сила отримала лише 4%). Таким чином, за попередніми результатами виборів Мелоні може стати першою жінкою на посаді прем’єр-міністра країни.

Проте найбільше вражає і захоплює риторика нового політичного лідера Італії. Категоричні висловлювання на захист християнської спадщини і проти гендерної ідеології – традиційні атрибути її промов. Вона виступає проти абортів, евтаназії, «одностатевих шлюбів».

Початок історії

Народилася Джорджія Мелоні у 1977 році. У 15 років вона приєдналася до Молодіжного фронту, молодіжного крила Movimento Sociale Italiano («Італійський соціальний рух», MSI), згодом ставши президентом студентського відділення Національного Альянсу.

Тодішній лідер MSI Марко Марсіліо став її другом, наставником і політичним союзником на багато років. Нині він згадує про перші політичні роки пані Мелоні: «Їй довелося з раннього дитинства навчитися боротися, щоб досягти чогось, що сформувало її характер».

У 2008 році у віці 31 року Джорджія Мелоні стала наймолодшим міністром Італії, очоливши Міністерство у справах молоді в уряді Сільвіо Берлусконі. Після створення власної партії «Брати Італії» в 2012 році вона набрала лише 4% голосів на попередніх виборах у 2018 році.

Нинішня перемога лідера правих на виборах сталася у критичний для Європи час, коли на континент повернулася війна. Збільшується інфляційний тиск, накопичуються економічні проблеми. Проте пані Мелоні у своїй передвиборчій боротьбі піднімала голос не лише щодо соціально-економічних питань. Передусім вона підняла голос на захист природніх, християнських і сімейних цінностей. І саме це стало вирішальним  фактором, що італійці віддали стільки голосів «Братам Італії».

«Бог, родина і Батьківщина»

«Так – природним сім’ям, ні – ЛГБТ, так – сексуальній ідентичності, ні – гендерній ідеології, так – культурі життя, ні – безодні смерті», — сказала Мелоні у червні під час промови на мітингу іспанських політичних правих партій VOX («Голос») у Марбельї. Прагнучи стати першою жінкою прем’єр-міністром Італії, вона відстоювала свою жіночу приналежність.

Агітуючи під гаслом «Бог, сім’я і батьківщина», Мелоні вела серйозну кампанію, закликаючи до збереження християнської ідентичності й традиційної сім’ї, а також країни, населеної насамперед італійськими патріотами.

«Але це не просто абстрактне бачення, воно втілиться в реальні рішення, такі як закони, урядові акти, можливості, програми фінансування», — зауважив Едоардо Новеллі, соціолог і професор політичної комунікації в Університеті Риму.

Іммігранти – ще одна група, до якої Мелоні хоче застосувати конкретні дії. А саме – введення морської блокади, яка не дозволить причалювати суднам нелегальних біженців з країн. Які не сповідують загальноприйняті цінності Європи. «Ні – насильству іслама, так — безпечнішим кордонам, ні – масовій нелегальній міграції», — вигукнула вона на одному з мітингів, викликавши овації.

І хоча вона уникає закликів до Італії взагалі вийти з зони євро чи Європейського Союзу, вважається, що вона, ймовірно, об’єднається з членами ЄС, яких Брюссель вважає проблемними» – наприклад, з Польщею.

Не менш важливий аспект політичних поглядів нового лідера Італії – чітка заява про свою підтримку України та санкції проти Росії.

«Італія повинна продовжувати підтримувати Україну. Війна – це вершина айсберга конфлікту, це війна за перебудову світового балансу. Якщо Україна впаде, найбільше заплатять європейці, виграють китайці”, – каже вона. 9 вересня до Києва прибув з візитом однопартієць Мелоні, сенатор Адольфо Урса. Він запевнив, що “Італія підтримує Україну разом з європейськими партнерами і західними союзниками”.

В одному з своїх дописів у фейсбуці Джорджа Мелоні висловила підтримку щодо загиблих захисників Маріуполя та написала про те, що захоплюється ними. Це були Віталій та Алла Тарани: “Вони скріпили своє кохання під бомбами, хоробро боролися до кінця, захищаючи Маріуполь, щоб забезпечити краще майбутнє для своєї землі та своєї дитини».

Зазначимо, що саме послідовні консервативні уряди займають найбільш дієву й чітку позицію на захист України під час війни. Зокрема Польща, Велика Британія та країни Балтії. Резиденти аналітичного центру Кабінету експертів зазначають, що нині в Європі визріває коаліція країн, які формують новий порядок денний, заснований на християнській спадщині континенту. І саме ці країни є основними друзями України.

 

“Всі разом!”

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram