Сенат Чехії не ратифікував Стамбульську конвенцію, бо є сумніви

Актуально
05.02.2024
Сенат Чехії не ратифікував Стамбульську конвенцію, бо є сумніви

25 січня законодавці у Верхній палаті Сенату Чеської Республіки проголосували проти ратифікації Стамбульської конвенції. Рішення зумовлене відсутністю зниження рівня домашнього насильства у країнах, де вона була прийнята. Голосування відбулось у четвер, за його підсумками для ратифікації не вистачило двох голосів.

Стамбульська конвенція – це міжнародна угода, сформована Радою Європи у Стамбулі та підписана в 2011 році, але набула чинності в 2014 році. Від самого початку цей документ набув репутації сумнівного і проблемного.

У медіапросторі документ часто висвітлюють у контексті «запобігання насильству стосовно жінок і побутовому насильству». Насправді ж мало хто знає, що українське національне законодавство є більш досконалим та прогресивним у порівнянні з застарілою Стамбульською конвенцією. Тобто, це виключно ідеологічна ініціатива, мета якого наповнити законодавче поле країн словосполученнями «сексуальна орієнтація та гендерна ідентичність».

Додамо, що Стамбульська конвенція – перший міжнародний документ, який юридично закріплює можливість особи поводитися всупереч своїй біологічній статі, щоразу самостійно визначати свої соціальні й сексуальні ролі.

Консерватори Чехії, що виступають проти договору, після голосування зазначають: «Стамбульська конвенція – не зменшила насильство в тих країнах, які її ратифікували». Відповідно, це підтверджує думку, що у багатьох країнах кількість жертв побутового насильства геть не зменшується. Інструментарій та механізми Конвенції не працюють, а іноді навпаки дають прямо протилежний результат.

Представники консервативних партій по всій Європі також виступають проти її ратифікації. Як зазначають ЗМІ, депутат Європарламенту від Польщі Патрік Які розкритикував конвенцію: «Нав’язування гендерної ідеології може мати негативні наслідки для окремих людей і розмивання традиційних спільнот, які захищають людей від насильства».

Нагадаємо, що Туреччина – країна,  яка перша підписала договір і перша, яка денонсувала своє рішення – це відбулося у березні 2021 року. У владній Партії справедливості та розвитку прямим текстом заявили: Стамбульська конвенція заохочує розлучення, підриває традиційну сімʼю, що суперечить консервативним цінностям, унормовує гендерну концепцію та просуває ідеї ЛГБТ.

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram