«Рузкій мір» – руйнування храмів та бомбардування соборів. Підсумок двох перших тижнів   

Актуально
09.03.2022
«Рузкій мір» – руйнування храмів та бомбардування соборів. Підсумок двох перших тижнів   

Про цинічність та жорстокість російських окупантів на території України уже знає весь світ. Це хаотичні ракетні та бомбові удари по містах та селах, по приватних будинках та багатоповерхівках. Це утримування людей в підвалах і штучне створення гуманітарної катастрофи. Край цинізму окупантів в тому, що вони не нехтують знищувати українські церкви, храми, костели, історичні пам’ятки.

За два тижні війни окупанти російської федерації знищили на території України чимало храмів. Деякі з них були історичними, деякі служили як бомбосховища, але всі несли духовно-просвітницькі цінності. Ворог намагається похитнути віру українців та знищує найцінніші культурні надбання.

Першим дзвіночком до цього стали диверсанти, які 28 лютого намагалися проникнути на територію Михайлівського Золотоверхого монастиря у Києві. Поруч з монастирем виявили мітки. Українська армія знешкодила диверсатнів, але вже за кілька днів почалися цілеспрямовані атаки на християнські храми по всій Україні.

В період 5-7 березня російські окупанти атакували кілька храмів. Зокрема, 5 березня вночі в селі В’язівка на Житомирщині була цинічно знищена російськими загарбниками церква Різдва Пресвятої Богородиці, побудована в 1862 році.

Ще 5 березня внаслідок обстрілів постраждав Вознесенський храм у селі Бобрик Другого Броварського благочиння Бориспільської єпархії.

7 березня у Заворичах Броварського району Київської області в результаті обстрілів згоріла Георгіївська церква (1873) Бориспільської єпархії УПЦ. «Наші парафіяни розповіли, що на власні очі бачили, що коли частина з них (російських окупантів – ред.) пересувалась, то відстрілювалися по хатах, а один снаряд направили прямо в купол храму, який був зліва від їх руху. Так вони прикриваються. З кулемета був розстріляний паркан церкви. Слава Богу, що там не було нікого», — передав слова очевидців настоятель храму протоієрей Петро Котюк.

У житловому масиві Романівка в Ірпені в результаті обстрілу згорів будинок священика і каплиця поряд з храмом Георгія Побідоносця.  Благочинний округу отець Олександр Федоричко розповів: «Згорів будинок, де священик жив з трьома дітьми і каплиця. Слава Богу, вони переїхали в безпечніше місце два дні тому, бо були вибухи поряд, повибивало шибки в храмі. У храмі було троє волонтерів, які допомагали вивозити дітей, інвалідів. Близько 40 людей в храмі ночували постійно. Потім все менше і менше».

Також в Харкові в Успенському соборі укривались люди і туди влучив снаряд ворога.

Внаслідок одного з нічних обстрілів Чернігова постраждав храм Казанської ікони Божої Матері в місті. Частково зруйновано огорожу та вибито вікна у храмі. Зруйновано і Храм св. Михаїла у Малині Житомирської області.

У результаті обстрілу в Гуляйполі у Пологівському районі Запорізької області постраждав храм на честь святителя Тихона. Зруйновано зовнішню частину будівлі, є пошкодження всередині храму. Божою милістю парафіяни не постраждали.

Експерти організації «Всі разом!» фіксують і документують випадки військових злочинів, які здійснюють російські окупанти під час загарбницької війни, яку вони розпочали проти  України 24 лютого. Просимо повідомляти про всі випадки, які мають ознаки військових злочинів, етнічного чи релігійного геноциду на електронну пошту: Law@vsirazom.ua 

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram