Рух «Всі разом!»: Держстандарт середньої освіти має включити тему патріотизму та сім’ї

Актуально
07.04.2020
Рух «Всі разом!»: Держстандарт середньої освіти має включити тему патріотизму та сім’ї

На початку березня Міністерство освіти і науки України запропонувало для громадського обговорення проект Державного стандарту базової середньої освіти, розроблений на засадах компетентнісного, діяльнісного та особистісно зорієнтованого підходів у відповідності до Концепції Нової Української школи. Громадська організація «Всі разом!» взяв участь у процесі громадського обговорення щодо розробки і надіслав лист, де вказав свої рекомендації та зауваження.

Рух наголосивна необхідності включення у стандарт окремого розділу про «національно-патріотичне виховання». Відповідно, весь документ варто привести у  відповідність до Указу Президента України №286 Про Стратегію національно-патріотичного виховання, особливо в аспектах які стосуються «громадянських компетенцій».

Також пропонується суперечливий термін «гендер» всюду по тексту замінити на поняття «стать».

У листі зазначено про необхідність приведення документу у відповідність до Закону України «Про освіту», зазначивши провідну роль батьків у процесі виховання дітей.

«Необхідно зазначити в проекті Державного стандарту базової середньої освіти, що «суб’єкти освітньої діяльності під час організації та реалізації освітнього процесу мають враховувати і поважати право батьків виховувати своїх дітей відповідно до власних релігійних і філософських переконань», адже це також гарантовано конвенціями ООН», – йдеться у листі.

Окрім вищевказаних питань, ГО «Всі разом!» вказала на необхідність зафіксувати у стандартні освіти впровадження у навчальну програму предметів з підготовки до подружнього життя і відповідального батьківства як базових соціальних навичок.

 

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram