Російські окупанти вбивають священнослужителів і волонтерів: зафіксовані випадки

Актуально
10.03.2022
Російські окупанти вбивають священнослужителів і волонтерів: зафіксовані випадки

Російські окупанти окрім знищення споруд та храмів, розстрілюють священиків, пасторів, християнську молодь. Зазвичай християни активно долучаються до волонтерської допомоги, і там отримують кулю від агресорів. Так сталося із Віталієм Мерзюком. Це християнин, батько 12 дітей, який 3 березня віз з Вінниці на Бородянку гуманітарну допомогу жителям. Там його й розстріляла ворожа армія. Не менш цинічно росіяни вбили священика православної церкви біля Іванкова, що на Київщині. Очевидці розповідають, що окупанти хотіли забрати автомобіль священика, витягнули чоловіка і просто розстріляли. Їх не зупинило і те, що священик був одягнутий в рясу.

Ще через кілька днів, 5 березня, окупанти вбили настоятеля храму Православної Церкви України в селі Ясногородка на Київщині отця Ростислава Дударенка.  «Триває 11-й день нашої запеклої боротьби з московитами. Вчора пробували московити прорватися в нашому напрямку – получили: колона їхня повністю розбита. Сьогодні пробують знову. Сповіщаю сумну звістку: вчора загинув мій брат і товариш о. Ростилав Дударенко в Ясногородці. Він загинув на блокпосту у Ясногородці. Помолімося за душу нашого побратима і – далі до зброї», – написав на своїй сторінці в фейсбук священик ПЦУ Сергій Цьома.

Наступного дня, 6 березня, в результаті російського мінометного удару у місті Ірпінь, загинув 26-річний християнин-волонтер Анатолій Бережний. Це сталося, коли Анатолій допомагав жінці з двома дітьми евакуюватися з Ірпеня до автобуса через зруйнований міст. До транспорту залишилось дійти всього 200 м, але в них влучила міна, яку пустили російські окупанти. Анатолій півтора року тому з дружиною переїхали в Ірпінь із міста Сіверськодонецьк, що на Луганщині. Вони активно служили в Ірпінській Біблійній Церкві.

В трикутнику Ірпінь-Буча-Гостомель полягли ще волонтери, які рятували людей від голодної неминучої смерті. Так, 5 березня окупанти розстріляли автомобіль волонтерів, які намагались доставити допомогу у місто Буча. Троє молодих волонтерів загинули на місці. А 7 березня стало відомо про вбивство селищного голови Гостомеля Юрія Прилипка. Чоловіка та ще двох його помічників розстріляли при роздачі ліків та продуктів місцевим жителям.

Біля міста Ромни Сумської області російська армія розстріляла авто християнина Олексія Дубовика. Він евакуював людей від пострілів в безпечне місце. В Олексія залишилася дружина та троє дітей.

Ще одна кричуща історія трапилася у Маріуполі. Михайло Рєзніков, пастор місцевої церкви, та Андрій Фоменко, батько десяти прийомних дітей потрапили в полон до російських окупантів. Чоловіки їхали містом взяти продукти до церкви, яка служить бомбосховищем 250 людям. Складність ситуації полягає в тому, що пастор Михайло Рєзніков без системної медикаментозної підтримки не зможе вижити. Пізніше стало відомо, що Михайлознаходиться в лікарні на окупованій території, а Андрія Фоменка утримують у ворожому підвалі.

Україна не забуде жодного подвигу волонтерів, пасторів, священиків, які служать своєму народу. Україна пам’ятатиме кожне вбивства від рук російських окупантів. Україна пам’ятатиме своїх героїв, які прикривали тил Збройних Сил України, і допомагали чим могли. Храми українці відбудують, віру жодні ракети не сколихнуть. А пам’ять і вдячність за щире серце і віддане служіння українському народу  житиме повік!

Експерти організації «Всі разом!» фіксують і документують випадки військових злочинів, які здійснюють російські окупанти під час загарбницької війни, яку вони розпочали проти  України 24 лютого. Просимо повідомляти про всі випадки, які мають ознаки військових злочинів, етнічного чи релігійного геноциду на електронну пошту: Law@vsirazom.ua 

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram