Репресії проти євангельських церков у Росії. Реакція українського єпископа  

Актуально
07.12.2021
Репресії проти євангельських церков у Росії. Реакція українського єпископа  

У Росії спецслужби увірвалися на конференцію пасторів євангельської церкви і повалили на підлогу усіх учасників, застосовували фізичну силу, у тому числі до жінок. Потім склали на усіх акти правопорушення за участь у небажаній в Росії організації. Йдеться про те, що спецслужби звинувачують українську євангельську однойменну церкву у політичному впливі. Андрій Тищенко, єпископ церков «Нове Покоління» в Україні, записав відеозвернення, у якому викриває методи та світогляд російських спецслужб. Зокрема, він підтверджує, що в української та російської євангельських церков «Нове покоління» є спільні духовні цінності, методи донесення Слова Божого, стиль проведення богослужінь. Самі ж протестантські церкви створені за принципами незалежності однієї общини від іншої. За словами Тищенка, це фундаментальна їх відмінність від православ’я, де через жорстку вертикаль влади насаджуються певні цінності та політичні вподобання.

У Раменському, що в Підмосков’ї, проходила триденна конференція пасторів церкви християн віри євангельської «Нове Покоління». В останній день заходу, 2 грудня, у приміщення увірвалися працівники МВД, ФСБ, центру «Е» і прокуратури повалили на підлогу усіх учасників, в тому числі жінок. У пасторів відібрали мобільні телефони та погрожували побити техніку в залі, якщо хтось спробує фотографувати чи знімати відео. Загалом 120 пасторів пролежали 40 хвилин нерухомо на бетонній підлозі, періодично до них застосовували силу. Дітей тримали в іншій кімнаті.

На цю подію відреагував єпископ церков «Нове Покоління» в Україні, кандидат філософських наук, президент Асоціації релігієзнавців України Андрій Тищенко. Він звернувся до російської влади та силовиків зі словами: «Вивчіть протестантські церкви уважно і ви побачите, що вони сильно відрізняються від жосткої вертикалі влади російської православної церкви. Вони ніколи не нав’язували політичні погляди і не намагалися впливати на жителів Росії, щоб вони стали раптом патріотами України».

Андрій Тищенко каже: «Якщо релігійна свобода в країні утверджується, то вона поширюється на всіх, а якщо її не буде хоча би для однієї церкви, то в результаті її не буде ні для кого». Єпископ виразив свою підтримку усім віруючим в Росії і назвав політичний режим авторитарним, який відхиляє свободу віросповідання.

Тищенко зазначив, що російські ЗМІ намагаються представити для суспільства  церкву «Нове Покоління» як націоналістів та праворадикалів. Саме так розпалюється релігійна ворожнеча та ненависть до членів церкви.

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram