Президент Зеленський: СБУ має працювати на збереження сім’ї і духовних цінностей

Актуально
14.05.2020
Президент Зеленський: СБУ має працювати на збереження сім’ї і духовних цінностей

Законопроект про внесення змін до закону України “Про Службу безпеки України” щодо удосконалення організаційно-правових засад діяльності Служби безпеки України 10 березня цього року зареєстровано у Верховній Раді під № 3196. Ініціатор законопроекту –президент Володимир Зеленський. Проект містить основні елементи національної безпеки і позначений на сайті Верховної Ради України як невідкладний.

У законопроекті пропонується прийняти Закон України «Про Службу безпеки України»у новій редакції. Він має замінити чинний Закон, прийнятий у 1992 році (майже 30 років тому). Також проектом передбачено внесення змін до низки законодавчих актів України з питань діяльності Служби безпеки України (далі – СБУ).

Як зазначено у Пояснювальній записці, законопроект спрямований на підвищення інституційної спроможності Служби безпеки України із забезпечення державної безпеки та приведення законодавства України, що регулює діяльність Служби безпеки України. Зокрема, проектом передбачається: закріпити зміст ключових понять, які характеризують сферу державної безпеки; розширити інформаційно-аналітичний вектор роботи СБУ; оптимізувати організаційно-штатну побудову структури.

Автор законопроекту пропонує створити п’ять нових статей у Розділі ІІ «Засади національної безпеки України», а саме: ст. 3-1 «Складові національної безпеки України»; ст. 3-2 «Об’єкти національної безпеки України»; ст. 3-3 «Національні цінності України»; ст. 3-4 «Національні інтереси України»; ст. 3-5 «Національні цілі України». Вони будуть включати в себе фундаментальні поняття, які є елементами національної безпеки.

Зокрема, до об’єктів національної безпеки президент пропонує віднести «духовні, морально-етичні, культурні, історичні, інтелектуальні цінності суспільства». У статті про національні цінності зазначається серед іншого, що фундаментальними національними цінностями є «інтелектуальні та духовні надбання Українського народу».

Окремої уваги заслуговує стаття 3-4 «Національні інтереси України», до яких глава держави пропонує віднести «розвиток духовності, моральних засад, інтелектуального потенціалу Українського народу, зміцнення фізичного здоров’я нації, створення умов для розширеного відтворення населення, збереження та зміцнення інституту сім’ї».

Голова Руху «Всі разом!» Руслан Кухарчук прокоментував президентський законопроект: «Ми вітаємо зазначені законодавчі ініціативи президента Володимира Зеленського. Служба безпеки України, як і всі органи влади, покликані захищати і підтримувати те, що становить основу держави і суспільства. А конкретно – духовні та моральні цінності і, безсумнівно, інститут сім’ї. Закликаємо профільний парламентський комітет і народних депутатів приділити особливу увагу збереженню даних статей у запропонованій президентом редакції».

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram