«Православані» солдати з рф трощать храми в Україні. За місяць війни – понад 60 споруд

Актуально
01.04.2022
«Православані» солдати з рф трощать храми в Україні. За місяць війни – понад 60 споруд

Російські окупанти проявляють небачену жорстокість та агресію на території України. Про відсутність у них моральних кордонів та жагу до тероризму вже знає весь світ. Проте край цинізму російських солдат полягає в тому, що вони, називаючи себе «православними», знищують українські церкви, храми, молитовні будинки, християнські семінарії.

Як правило, релігійні будівлі служать громадянам у якості бомбосховищ. Але також це місця, в яких люди шукають не тільки прихисток, а й захист духовний та психологічний. Церкви у всі часи відіграють важливу духовно-просвітницьку роль. Саме тому російські терористи із усією сатанинською злобою, намагаються похитнути віру українців, знищуючи християнські споруди.

На початку березня у Києві під обстріл потрапив меморіал Голокосту – «Бабин яр». 1 березня під час обстрілу столичної телевежі, російські ракети вдарили в район меморіалу Голокосту на старому єврейському цвинтарі. Загинуло щонайменше п’ять людей. Осколки летіли в різні боки, і один із них потрапив у паркан колишньої контори старого єврейського цвинтаря у Бабиному Яру. Як зазначають очевидці, там з’явилась «дірка 40 сантиметрів».

Коментуючи дії росії в Україні, голова Асоціації єврейських організацій та громад України (ВААД) Йосип Зісельс  нагадав, що першого ж дня війни російська армія обстріляла Умань – важливе для євреїв місто, де знаходиться могила засновника брацлавського хасидизму, рабина Нахмана. Зараз ВААД працює над зверненням до Всесвітнього єврейського конгресу (WJC) щодо обстрілу території Бабиного Яру.

Обстрілам підверглась також Успенська Святогірська Лавра (УПЦ МП), що розташована у місті Святогірськ, Донецької області. 12 березня під час обстрілів у місті внаслідок розриву вибухового пристрою неподалік території обителі від вибухової хвилі були ушкоджені приміщення Лаври, в яких проживала братія монастиря та численні біженці. Були розбиті практично всі вікна, церковні споруди зазнали руйнувань різного ступеня. Авіаційна бомба розірвалася за 50 м від мосту, що з’єднує правий та лівий береги річки Сіверський Донець. Декілька поранених відвезли до госпіталю м. Святогірська, решті надано допомогу в обителі.

Керівництво Лаври інформує, що на території обителі та міста не було жодних військових формувань. За попередніми даними, загиблих немає.

В окупованому Ірпіні, Київської області 14 березня 2022 внаслідок ракетних обстрілів, війська агресора пошкодили будівлю Української Євангельської Теологічної Семінарії. За попередніми даними, близько 30 снарядів потрапили по будівлі семінарії. На офіційному сайті теологічної семінарії опубліковане повідомлення про те, що постраждалих немає, але велика богословська бібліотека із рідкісними виданнями опинилась під загрозою.

«УЄТС – це далеко не стіни та техніка, це спільнота з великими баченням і місією. Та все ж наше служіння відбувається у певних умовах і приміщеннях. Під великою загрозою опинилась велика богословська бібліотека», – зазначено у повідомленні.

Внаслідок обстрілів Харківської області 19 березня пошкоджено православний храм у селі Коробочкіно, Чугуєвського району. Про це повідомило Ізюмське єпархіальне управління православної церкви України. За їх даними жертв немає.

А 23 березня пошкоджено православний храм у селі Рубіжне, Луганської області.

Також 29 березня повністю знищено Дім молитви євангельських християн-баптистів «Віфанія» у місті Маріуполь, Донецької області. «Християни жити та раділи життю. А тепер прийшли варвари, які не мають нічого святого, цінного, для них це просто цегла, вбудована у стіни», – пише Андреас Паж.

У цей же день окупанти вщент знищили будівлю штабу Mission Eurasia (Місія Євразія) у місті Ірпінь. Про це повідомив Сергій Рахуба на своїй сторінці у Facebook: «Будівля нашого польового штабу Місії Євразія в Ірпені знищена російськими військами. Це була чудова дана Богом будівля, з якої виходило наше служіння всій Євразії… З цієї будівлі навчалися тисячі молодих лідерів по всіх країнах Євразії, були видані та розповсюджені мільйони примірників Святого Письма, люди служили Господу, поширюючи Добру Новину Євангелія людям Євразії/країнам колишнього СРСР. Будь ласка, моліться…».

Загалом, за даними Генерального штабу Збройних Сил України, за місяць війни російською армією було знищено понад шістдесят українських храмів і релігійних споруд. Які розташовані щонайменше у восьми областях. А саме: Київській, Донецькій, Житомирській, Запорізькій, Луганській, Сумський, Харківській та Чернігівській.

«Переважна більшість із них ‒ православні храми. Руйнувань зазнали також мечеті, синагоги, протестантські церкви, релігійні освітні заклади. В середньому, росіяни руйнують по дві духовні споруди щодня», – передає Генштаб ЗСУ.

Генеральний штаб ЗСУ також повідомив на офіційній сторінці у Facebook про створення інтерактивної мапи, яка дає змогу побачити всі постраждалі об’єкти та вибрати візуалізацію за релігійною спільнотою.

Експерти організації «Всі разом!» фіксують і документують випадки військових злочинів, які здійснюють російські окупанти під час загарбницької війни, яку вони розпочали проти  України 24 лютого. Просимо повідомляти про всі випадки, які мають ознаки військових злочинів, етнічного чи релігійного геноциду на електронну пошту: Law@vsirazom.ua

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram