Пошук справедливості в судах. Пастору заборонено проповідувати у в’язниці

Актуально
12.03.2021
Пошук справедливості в судах. Пастору заборонено проповідувати у в’язниці

Капелану, християнському служителю, пастору Полу Сонгу заборонили служити у в’язницях Великобританії на 10 років лише за те, що він, даючи інтерв’ю недільній газеті, повідомив про домінування ісламського екстремізму в Брікстонській в’язниці.

Пастор пропрацював капеланом у в’язниці понад 20 років. Він розповів, що у в’язниці з’явилися мусульманські ув’язнені, які примушують інших вступати в іслам погрозами, і за це ніхто не несе жодної відповідальності. Також пастор став турбуватися і про свою особисту безпеку, оскільки йому стали погрожувати.

В 2015 році у в’язниці в Брікстоні головним духовним наставником став ісламський наставник  Імам Мохаммед, який активно виступав за перетворення Великобританії в мусульманську державу та всіма методами намагався усунути домінуючий вплив християнства у в’язниці в Брікстоні.

Імам Мохаммед говорив про те, що Альфа курс, який викладав пастор Пол Сонг є дуже «радикальним». Згодом Пол Сонг перестав викладати свій курс, оскільки його усунули від служіння у в’язниці. Також він був  позбавлений можливості бачитися з ув’язненими.

 

Picture: Craig Hibbert 14/9/18
Senior Pastor Paul Song outside Brixton Prison.

За результатами перевірки в січні 2017 року інспектор Пірек Кларк виявив, що третина ув’язнених почуваються у небезпеці, оскільки насилля стало досить поширеним. Також Пірек Кларк повідомив, що в’язниця вже 18 місяців без Англіканського священнослужителя, який негайно має повернутися до свого служіння.

Імам Мохаммед забороняв пастору Полу Сонгу вести листування з ув’язненими та бездоказово звинувачував його у застосуванні виразу «терорист» по відношенню до ув’язнених, що призвело до перманентної заборони діяльності Пола Сонга у в’язниці.

Пастор Пол Сонг із допомогою християнської адвокатської організації звернувся до Вищого Суду з позовом проти Міністерства юстиції з вимогою скасувати заборону та відновити його забруднене ім’я.

Міністерство юстиції пообіцяло провести незалежну експертизу щоб дослідити ситуацію.

Петицію про поновлення служіння пастора підписали 43000 осіб.

За пастора також виступила і керівник іншої в’язниці, зазначивши, що заборона його діяльності була необґрунтованою.

В серпні 2018 року Імам Мохаммед тимчасово припинив свою діяльність у в’язниці з причин, не пов’язаних з пастором Полом Сонгом, а керівник Брікстонської в’язниці пообіцяв пастору, що він повернеться до свого служіння найближчим часом.

Але, як тільки пастор Пол Сонг відізвав свій позов і про це написали у газетах, то Керівник об’єднання в’язниць заборонив пастору проповідувати не тільки в Брікстонській в’язниці, але й в  усіх в’язницях на цілих  10 років!

У відповідь, судовий розгляд скарги пастора Пола Сонга було відновлено.

«Після 20 років служіння ув’язненим у Брікстоні, мене жорстоко покарали за викриття правди», – говорив пастор Пол Сонг.

Тепер Пол Сонг створює прецедентну справу щодо відстоювання своїх прав та поновлення порушеного права на свободу слова, свободу релігії. Пол Сонг став першим, хто заговорив про обмеження прав ув’язненних на свободу релігії та насильницьке обернення їх у мусульманську віру. Мусульманський екстремізм набув великої активності у в’язницях, що призвело до витіснення християнських служителів та заборони їх служіння в цілому.

В судовому процесі пастор Пол Сонг посилається на порушення ст. 9 та 10 Конвенції про основоположні права та свободи, яка ратифікована не тільки Великобританією, але й Україною.

В Україні також діє принцип свободи віросповідання та свободи слова і є достатньо широка правова база для відстоювання прав у подібних справах. Капеланське служіння є дуже важливим, оскільки дуже багато ув’язнених приймають віру в Ісуса Христа та змінюють своє життя. Вони одружуються, народжують дітей та використовують свій шанс на нове майбутнє.

Враховуючи характер «виправлення» в українській системі виконання покарань та фактичне «підвищення» кваліфікації злочинців у в’язницях, капеланське служіння є єдиною надією на добре майбутнє ув’язнених та їх справжнє виправлення, а тому має бути захищене у правовому полі.

Джерело: CHRISTIAN CONCERN

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram