Політика уряду Польщі: заборона абортів, протидія різнокольоровим лівим, допомога Україні

Актуально
27.05.2022
Політика уряду Польщі: заборона абортів, протидія різнокольоровим лівим, допомога Україні

Політичний курс на захист інституту сім’ї та життя, а також критику лівих ідеологій, був запроваджений Анджеєм Дудою ще до обрання його на пост президента Польщі. А під час широкомасштабної війни, розпочатої Росією проти України, саме консервативний польський політикум першим потужно відреагував на ці трагічні події. Адже поляки також багато претерпіли від російських загарбників у різні історичні періоди, тому у теперішній час відстоюють національні інтереси держави та всіляко виражають свою солідарність із українцями у цій визвольній боротьбі.

ЛГБТ – ідеологія необільшовизму

Під час передвиборчого процесу Дуда заявив, що вважає ідеї ЛГБТ-угрупування ще більш руйнівними для поляків, ніж комуністичний режим.

«Сьогодні дітям також намагаються проштовхнути ідеологію, просто іншу. Зовсім нову, але це також такий собі необільшовизм. Це ідеологія, більше нічого», — заявив чинний польський президент.

Дуда заявив, що покоління його батьків боролося проти комуністичної ідеології протягом 40 років, і «вони не робили цього, аби з’явилася нова ідеологія, що вдасться ще більш руйнівною».

Коли Анджей Дуда заступив на пост Президента, він в рази посилив цю риторику. Найбільш резонансною заявою Анджея Дуди стосовно ліберальних ініціатив є його промова з приводу підписання «Сімейної Карти Польщі» – документу, що підтримує польські сім’ї.

«Сексуальне виховання  дітей – це справа батьків. Не можна державі  втручатися у те, як батьки виховують своїх дітей», – заявив Президент Дуда.

Президент також заявив, що не дозволить гей-парам одружуватися чи усиновляти дітей.

«Це зарубіжна ідеологія. Ми не дамо згоди на те, щоб це явище в будь-якому своєму прояві відбувалося в нашій країні», – зазначив Анджей Дуда.

У цьому контексті президент Польщі підписав важливий документ під назвою «Сімейна карта». Цим документом заборонена пропаганда ґендерної ідеології серед дітей, який одночасно захищає жінок і посилює відповідальність за побутове насильство на національному рівні.

Warszawa, 18.01.2022. Prezydent RP Andrzej Duda wzi¹³ udzia³ w spotkaniu z przedstawicielami koœcio³ów i zwi¹zków wyznaniowych, obecnych w Polsce oraz Komisji Wspólnej Rz¹du i Mniejszoœci Narodowych i Etnicznych, 18 bm. w Pa³acu Prezydenckim w Warszawie, 18 bm. (aldg) PAP/Wojciech Olkuœnik

Керівництво Польщі проти Стамбульської конвенції

Анджей Дуда розпочав риторику щодо загрози Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами (Стамбульської конвенції) ще у 2015 році – до обрання його президентом. Він неоднаразово виступав проти документу, називаючи його спірним.

Представники польського Уряду також зробили ряд заяв щодо неоднозначної Стамбульської конвенції. Наприклад, Міністр юстиції Збігнєв Зьобро заявив, що цей документ є вкрай шкідливим, оскільки вимагає від системи освіти навчати дітей гендерній ідеології.

Польський міністр юстиції назвав неприйнятним «концепт соціокультурного ґендера, який протиставляється біологічній статі», якій містить Стамбульська конвенція у своєму змісті. Збігнев Зьобро звинуватив авторів конвенції у наслідуванні основної ідеї ґендерної теорії – існування так званої «соціальної статі».  А у контексті захисту жінок від побутового насильства, політик запевнив, що реформи, запроваджені в країні в останні роки, забезпечують комплексний та більш дієвий захист, ніж норми Стамбульської конвенції.

Марцін Романовський, заступник Міністра юстиції Польщі розкритикував Стамбульську конвенцію. Він зазначає, що Польща має денонсувати конвенцію, прийняту попередниками, адже: «Стамбульська конвенція вказує релігію як одну з причин насильства над жінками». Романовський наголосив, що «навчання молодих хлопців ходити в сукнях не може бути методом боротьби з насильством». Він назвав Стамбульську конвенцію «гендерною розпустою, неомарксистською пропагандою, яка перевертає світ  справжніх цінностей догори ногами».

Політик також опублікував цікавий месседж, який стосується пріоритету національного права над міжнародним. «Іноземні думки нас не цікавлять. Ми – суверенна національна держава», – написав Марцін Романовський у своєму Twitter.

Депутат польського Сейму  Кшиштоф Босак також зробив радикальну заяву: Я закликаю уряд Польщі та президента Польщі терміново денонсувати  Стамбульську конвенцію, яка є ніщо інше, як реалізацією програми лівого феміністського та ЛГБТ лобі».

А Міністр сім’ї Марлена Мальонг в ефірі ТВ Trwam у липні 2020 року заявила, що у міністерстві працюють над денонсацією Стамбульської конвенції.

“Ми будемо співпрацювати з Міністерством юстиції та Міністерством закордонних справ, перш за все, щоби підготувати закон і вжити відповідні кроки до певних змін, які слід запровадити. В Польщі вже протестували проти цього документу, була висловлена позиція, і ми готуємося до денонасації», – сказала міністр сім’ї.

Конституційний трибунал Польщі став на захист життя

З 2021 році у Польщі заборонено штучно переривати вагітність. Відповідне рішення   ухвалив у жовтні Конституційний Трибунал 13 голосами проти двох. В якому він постановив, що припис про можливість переривання вагітності через генетичні вади чи хворобу плоду є неконституційним, бо порушує право плоду на життя.

Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький відреагував на шляхетне рішення Конституційного суду. Він азначив, що під заборону не потрапляють випадки, коли життя вагітної жінки під загрозою, і рішення суду стосується тільки так званих євгенічних причин аборту.

«Я рекомендуватиму пренатальні обстеження для усіх жінок. Дуже важливо обстежувати розвиток дитини з найбільш ранніх етапів… Про кожну дитину і кожну жінку дбають і будуть ретельно дбати», – сказав він.

Таким чином, жінкам дозволено робити аборт лише у випадку зґвалтування, інцесту або загрози здоров’ю та життю матері. Слід зауважити, що у минулому році за такими показниками у Польщі зробили лише 40 абортів.

Прем’єр-міністр також зауважив, що варто берегти життя та поважати один одного. «Я звертаюся до мовчазної більшості польських родин – дякую за ваш спокій. Будь ласка, нехай переважить мудрість мовчазної більшості. Польща у нас одна і нам усім у ній жити. Давайте поважати одне одного», – прокоментував Моравецький під час агресивних дій та шокуючих протестів лівих сил.

Пріоритет національних інтересів  

У контексті захисту національних інтересів та пріоритету національного законодавства над європейським слід згадати, рішення Конституційного трибуналу Польщі. Який у жовтні 2021 року постановив, що деякі статті установчих договорів Європейського Союзу, ряд законів та окремі судові постанови ЄС не відповідають польській Конституції.

У своєму рішенні трибунал оголосив, що Конституція Польщі — найвищий закон країни, нормам якого мають відповідати всі міжнародні документи. До такого висновку дійшли 12 з 14 суддів.

Зокрема Конституційний трибунал постановив, що принцип верховенства європейського права не відповідає статті 90 конституції Польщі, згідно з якою в межах міжнародної угоди вона може передати повноваження органу державної влади «в деяких питаннях».

Також судді проголосили, що членство Польщі в Євросоюзі не дає органам ЄС верховенства в судовій сфері і не означає передання державою свого суверенітету органам ЄС. Судді вирішили, що жодна державна інстанція Польщі не погодиться на обмеження своїх повноважень зовнішньою силою.

Депутат польського Сейму Кшиштоф Босак у цьому контексті зазначив, що західні країни не мають намагатися підпорядковувати правову систему Польщі своїм лівим силам.

«Західні товариства повинні вчитися у поляків культури та поваги до поводження з жінками, а не впроваджувати документи, підготовлені західноєвропейськими лівими силам, які хочуть підпорядкувати нашу правову систему стороннім міжнародним органам», – сказав Босак.

Таким чином Польща практично стала на захист життя, сім’ї та сімейних цінностей, денонсувавши Стамбульську конвенцію. А також – національних інтересів та власної ідентичності країни, поставивши свою Конституцію на перший план.

Особливі відносини із Україною

Нині Польща – одна з найперших країн, яка повірила в Україну. Саме польский народ та його керівництво здійснили максимальну підтримку та надали допомогу Україні в соціальній, гуманітарній, військовій та інших сферах. Слід зазначити, що саме політична воля вищого керівництва Польщі і, перш за все – президента країни, стала вирішальною у проведенні потужної кампанії підтримки України на усіх можливих рівнях та щаблях.

Звертаємо увагу, що Анджей Дуда є головним лобістом інтересів України у Європі та на міжнародній арені. В тому числі він постійно стимулює керівників європейських країн передавати Україні літаки, танки, потужну зброю та системи ППО. В тому числі, Дуда шляхом власних візитів до низки країн Західної Європи, заявляв, що всіляко сприятиме якнайшвидшій інтеграції України в ЄС та надання статусу кандидата на членство в Європейський союз вже влітку 2022 року.

Нагадаємо, 22 травня Україну відвідав Президент Польщі відвідав Україну. Він мав виступ у Верховній Раді, де народні депутати вітали оваціями та виражали йому усіляку повагу. Під час свого виступу у Верховній Раді польський Президент завив, що у «вільний світ має обличчя України». І проінформував, що продовжує молитися а Україну.

«Під час мого останнього візиту до Ватикана на могилу святого Івана Павла II я поклав два вінки: біло-червоний і синьо-жовтий. І я молився разом із моєю дружиною, із нашими колегами, з поляками, які були тоді у Базиліці Святого Петра, але також із присутніми там українцями за вільну, суверенну, незалежну Україну, яка житиме з вільною, суверенною, незалежною Польщею, за щастя та взаємну співпрацю наших народів, за нас усіх, за ваші сім’ї, за мир, дружбу та забезпечення майбутнього», – зазначив Президент Польщі.

Без сумніву, внутрішня і зовнішня політика правої Польщі є гідним прикладом для наслідування для України. Наша держава стає активним суб’єктом міжнародних відносин, яка героїчно бореться за свій державний суверенітет. Україні варто чітко визначити межі національних інтересів і відстоювати їх також сміливо, як на фронті. Адже нині ми творимо нове майбутнє, а Україна відтепер має надійного партнера – Польщу. І саме польський Президент сьогодні є не тільки політичним партнером України, а й найкращим прикладом керівництва та управління потужною державою. Перш за все, на засадах Божого закону, правих принципів та національних інтересів.

Читайте також:

Президент Польщі – християнин, консерватор, друг України. Цікаві факти про Анджея Дуду

Посли ЄС: Стамбульська Конвенція покликана захистити ЛГБТІК

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram