Підтримка сімей і народження дітей – основа обороноздатності України

Актуально
22.04.2021
Підтримка сімей і народження дітей – основа обороноздатності України

У квітні загострилася ситуація біля українського кордону з Росією. Кількість загиблих українських воїнів за один місяць значно зросла. У засобах масової інформації частішають повідомлення про стягнення російських військ впритул до наших кордонів. Відтак вкотре актуалізуються дискусії щодо обороноздатності України. Що робить нас сильними та здатними до захисту свої землі та власних сімей? Це запитання ми поставили знаним експертам у цій темі. Пастор слов’янської церкви Петро Дуднік, який у 2014 році вивіз тисячі громадян під час окупації міста, капелан Ігор Плохой, багатодітна мама Олена Хачатрян та громадський діяч Руслан Кухарчук – вони дають власну відповідь.

Руслан Кухарчук, журналіст, голова руху «Всі разом за сім’ю!»

«Сімейні цінності – це не лише про мораль і традицію. Сімейні цінності – це про здоровий глузд і об’єктивну доцільність. Особливо це стає зрозумілим в умовах загрози зовнішньої військової агресії проти України. Міцні сім’ї та сталі домогосподарства – це оборонний фактор. Ми стаємо сильнішими і здатними до оборони, коли у нас народжуються діти, збільшується кількість молодого населення, коли підлітки і молодь зростають у родинах на цінностях сімейності і патріотизму. Саме це дає не лише сили і ресурс для розбудови України та її оборони, а й дає мотивацію це робити.

Коли ми говоримо про воїнів на фронті, слід пам’ятати: ними рухає стремління не лише захищати кордони України, а конкретно і персоналізовано – захистити свою власну землю, свою власну оселю і, головне, свою власну родину. Саме цей мотив є вирішальним і для всіх інших мотивованих громадян – хто також у цивільний спосіб працює на посилення української держави та її обороноздатності. Тому сімейна політика, робота в інтересах батьківства, материнства і дитинства має нарешті стати ключовим елементом стратегії національної безпеки».

 Олена Хачатрян, мама шістьох дітей, засновниця благодійного фонду «Сім’я»

«Як багатодітна мама можу сказати, що сім’я – є основою будь-якого суспільства та існування будь-якої країни. Саме в сім’ї народжуються діти і їх виховання залежить від батьків. Сьогодні є вкрай важливим виховувати патріотичні почуття у дітей та закладати любов до Батьківщини та до Бога, давати правильні орієнтири.

Ми всі хочемо жити у державі, яка економічно процвітає, щоб її громадяни жили у безпеці та добробуті. А разом з тим ми, як батьки, зараз несемо відповідальність за наших дітей, за їх виховання, за надання ціннісних орієнтирів та за те, чи будуть здатні наші діти забезпечити існування такої держави, у якій живуть щасливі міцні сім’ї, в яких народжуються і виховуються нові українці».

 Петро Дудник, пастор церкви «Блага звістка» у місті Слов’янськ, засновник благодійного фонду «Вітрила надії»

«Дивлячись на кількість розлучень у нашій країні і стикаючись кожен день із горем та нещастям у сім’ях, мені здається, що держава повинна не тільки створити міністерство у справах сім’ї, а докласти максимум зусиль для підтримки існуючих сімей, для якісного навчання щодо створення нових сімей і зробити все, щоб народжуваність в нашій країні підвищилась. Це вже питання виживання.

Ми вже 7 років живемо в умовах загрози російського вторгнення, у стані війни. Ми повинні прищеплювати дітям патріотизм до землі, на якій ми живемо. Попри претензії до будь-якої влади, ми все одно повинні формувати любов до землі,  відповідальність за себе, за свою сім’ю, за свою вулицю, за своє місто та країну. Ми робимо так у своїй родині. Доречі, я – батько 10 дітей. І всі мої діти дуже патріотично відносяться до своєї країни, не дивлячись на те, що у них є можливість проживати в інших країнах.  Тому вкладати у виховання дітей, прищеплювати любов до землі та до своєї країни є сьогодні вкрай важливим».

Ігор Плохой, військовий капелан та громадський активіст

«Демографічна проблема стає ще гострішою для України саме тому, що в нашій країні точиться вже досить довгий період війна. Не можна виграти війну фізичну на звичайному полі бою з ворогом, особливо, який переважає тебе кількісно, якщо ти програєш війну демографічну! Нації, щоб вижити, потрібно мати рівень народжуваності вищий від рівня смертності. Тим більше це стосується народу, який перебуває сьомий рік в стані перманентної війни. А в Україні смертність значно перевищує народжуваність. В нашій державі не існує державних спеціалізованих суб’єктів творення сімейної політики. Профільні структурні підрозділи органів виконавчої влади за останні 15 років знищені, а замість просімейної політики з наполегливістю впроваджується антисімейна ідеологія (гендерна, проабортна та інші). І це все – на тлі військової російської агресії зі Сходу. Хороший приклад показують сусідні країни Польща та Угорщина щодо піклування про сім’ї та стимулювання народжуваності.

Головним чинником перемоги над загарбником у визвольних війнах є дух нації, воля до свободи, укоріненість у тому, що захист Вітчизни є священним чином! Але така філософсько-світоглядна, ідеологічна та духовна парадигми не виникають самі по собі на порожньому місці. Для виникнення такого ставлення до свого обов’язку перед Батьківщиною потрібно працювати у виховному та просвітницькому напрямку. І працювати потрібно в першу чергу з дітьми та юнацтвом. Зараз, коли в чергове загострюється можливість повномасштабного військового вторгнення Російської Федерації на територію України, дуже актуальним стає питання про посилення національно-патріотичного виховання дітей».

 Рух «Всі разом!» наголошує, що  саме від сімейно-орієнтованої молоді та виховання дітей у національно-патріотичному дусі залежить наша спроможність  захистити державність та існування української нації і країни.

 

 

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram