Папа Франциск і любов: до ЛГБТ, Петра І, Катерини ІІ

Актуально
29.08.2023
Папа Франциск і любов: до ЛГБТ, Петра І, Катерини ІІ

Папа Римський Франциск 25 серпня підключився онлайн до Всеросійської зустрічі католицької молоді в Санкт-Петербурзі. Під час свого виступу він закликав російську молодь: «Ніколи не забувайте про спадщину. Ви спадкоємці великої Росії: великої Росії святих, правителів, великої Росії Петра I, Катерини II, тієї імперії – великої, освіченої, великої культури та великої людяності. Ніколи не відмовляйтеся від цієї спадщини, ви спадкоємці великої матінки Росії, йдіть вперед із цим. І дякую вам. Дякую за ваш спосіб бути, за ваш спосіб бути росіянами». Про це повідомляє інформаційне агентство Ватикану Fides.

Це вже не перше висловлення «на межі» глави католицької церкви. Роман Лаба, священик Римсько-Католицької Церкви у великому інтерв’ю голові організації «Всі разом!» Руслану Кухарчуку розповів, як українські католики ставляться до поведінки Ватикану та проросійських висловів. «Нам дійсно достатньо дискомфортно», – сказав Лаба.

Але зауважив, що українські католики тримаються позиції українських єпископів, які тримають тверду і чітку позицію. Також священик додає: «А щодо питання примирення з агресором, лише після їхнього покаяння ми зможемо розглядати цей варіант».

Римсько-Католицька Церква в Україні опублікувала заяву від Голови Конференції єпископів Віталія Скомаровського щодо звернення понтифіка до російської католицької молоді. У заяві зазначають: «Як Церква та українське суспільство ми відкидаємо та вважаємо неприпустимими будь-які прояви підтримки «русского міра», який приніс стільки болю та страждань на нашу землю та до наших родин. Ми переконані, що так, як це було раніше зазначено, понтифік не підтримує імперіалізму та його загарбницьких планів, зробить все можливе, щоби їх зупинити».

Глава Української Греко-Католицької Церкви (УГКЦ) Блаженніший Святослав Шевчук також відреагував на слова Франциска щодо «нащадків великої Росії». Відповідну заяву оприлюднено на сайті УГКЦ.

«Як Церква, ми хочемо заявити, що в контексті агресії росії проти України подібні висловлювання надихають неоколоніальні амбіції країни-агресора, хоча мали б категорично засуджувати такий спосіб «бути росіянами». З метою уникнення будь-яких маніпуляцій щодо намірів, контексту та висловлювань, присвоєних Святішому Отцеві, ми очікуємо від Святого Престолу пояснення цієї ситуації», – заявив Блаженніший Святослав.

Від держави на виступ Франциска, 28 серпня відреагувало Міністерство закордонних справ України. Речник МЗС України Олег Ніколенко поширив коментар у якому зазначає: «Дуже прикро, що російські великодержавні ідеї, які, власне, і є причиною хронічної агресивності Росії, свідомо або несвідомо, звучать з вуст папи Римського, місія якого, в нашому розумінні, якраз полягає в тому, аби відкрити очі російської молоді на руйнівний курс нинішнього російського керівництва».

Утім, глава церкви говорить досить сумнівні висловлення не лише про війну в Україну. А й про ЛГБТ-угрупування. Нині католиків по-всьому світу, й безпосередньо в Україні це починає турбувати.

Почнемо з того, що у 2020 році він почав пропонувати для гомосексуалістів аналог шлюбу. «Гомосексуали мають право бути в сім’ї», – сказав понтифік у документальному фільмі «Франческо», режисера Євгена Афінеєвського.

У січні 2023 року він розкритикував закони, що криміналізують гомосексуальність, як «несправедливі». Він сказав, що Бог любить всіх своїх дітей такими, якими вони є. Також закликав католицьких єпископів, які підтримують ці закони, прийняти ЛГБТ-людей в церкву.

Того ж місяця у інтерв’ю Associated Press з Франциском, яке було опубліковане 25 січня, він говорить: «Бути гомосексуалом – це не злочин».

У бесіді з Русланом Кухарчуком, Отець Роман говорить: «Гомосексуалізм є гріхом. Проте, серед німецького католицького духівництва є ті, хто відкрито заявляє, що потрібно переглянути пункти католицької доктрини щодо цього питання. Досі німецьке духівництво не отримує належної «догани» з Ватикану».

Зазначимо, що наразі у доктрині чітко вказано, що гомосексуальні зв’язки є гріхом.

«Якби папа Франциск відлучив від церкви тих кардиналів та патріархів, які підтримують ЛГБТ – це було б правильно. Але наразі, це деструктивна позиція», – зазначає у інтерв’ю Отець.

За останні роки ЛГБТ-угрупування встигло значно більше полюбити Франциска за його висловлювання щодо гомосексуалістів. Проте, чи може людина з сексуальними гріхами та сумнівним визначенням своєї ідентичності бути частиною церкви Христової? Питання риторичне.

Як зазначив Отець Роман Лаба, йому прикро від того, що в католицьку церкву проникають ЛГБТ-лобі. Наразі, висловлення глави церкви дає їм простір та більше свободи для того, аби ставати потужнішими і впливовішими.

Велике інтерв’ю з Отцем Романом Лабою:

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram