Опитування КМІС: Великдень та Різдво лідери свят серед українців

Актуально
08.03.2023
Опитування КМІС: Великдень та Різдво лідери свят серед українців

Київський міжнародний інститут соціології(КМІС) у лютому 2023 року провів та вже оприлюднив опитування серед 2002 респондентів щодо найпопулярніших свят серед українців. Таким чином більшість населення України (приблизно 70%) святкує Пасху та Різдво Христове як найбільш популярні свята, далі за ними День Незалежності України (63%) і День захисників і захисниць України (54%), зазначили в КМІС.

Опитування проводилося з дорослими громадянами України у віці 18 років і старше. На момент опитування вони проживали на території України (у межах, які контролювалися владою України до 24 лютого 2022 року). Проте, до вибірки не включалися жителі територій, які тимчасово не контролювалися владою України, це АР Крим, м. Севастополь, окремі райони Донецької та Луганської областей. Також як зазначає генеральний директор Інституту Володимир Паніотто: «Опитування не проводилося з громадянами, які виїхали закордон після 24 лютого 2022 року».

Релігійні свята є важливими для українців, тому й продовжують тримати лідерські позиції у опитуваннях. Про це наголосив і  генеральний директор Інституту: «Як бачимо,  популярність головних релігійних свят суттєво не змінилася,  Пасха і Різдво христове продовжують займати перші місця».

Наступними за популярністю є День Незалежності України і День захисників і захисниць України. Новий рік, який урочисто святкують у всьому світі і який всі роки ділив місце з Різдвом Христовим і Пасхою, зараз лише на п’ятому місці з відсотком у 52%.

Міжнародний жіночий день має відповідно 25%, тобто 7 місце у списку з опитування.

Останні місця займають День Перемоги та День праці. Лише 13% та 5% українців святкують ці дати як улюблені чи важливі.

Нагадаємо, що найбільші зміни відбулися стосовно Дня незалежності України і Дня захисників та захисниць України. Таким чином День Незалежності України до повномасштабної війни з Росією цінували всього 37% населення, а тепер 63%. День захисників та захисниць України користувався популярністю лише серед 29%, а тепер серед 54%.

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram