Олег Cобчук про виховання дітей, українців та «Легковажну» – ексклюзивне  інтерв’ю

Актуально
17.06.2021
Олег Cобчук про виховання дітей, українців та «Легковажну» – ексклюзивне  інтерв’ю

Батько двох дітей, сім’янин, фронтмен гурту СКАЙ – Олег Собчук виступив із концертом на столичному фестивалі «Всі разом за сім’ю!» 6 червня. Під час свята він дав розширене інтерв’ю для журналістки руху «Всі разом!» Юлії Скоробогач. Співак розповів як виховує своїх двох дітей, як бачить Україну і що в його розумінні означає активна громадянська позиція. Нижче – текстова та відео версії ексклюзиву.

– Сьогодні недільний ранок розпочався у Вас в музеї просто неба Пирогів. Як Ви зазвичай любите зустрічати недільний день? Адже у більшості українців цей день особливий.

– Так, як я люблю, не завжди вдається: вдосталь виспатися, смачно поїсти. Але навіть якщо я прокидаюся в іншому місті, маючи концерт або під час гастролей, то я теж щасливий.

– Сьогодні тут святкують День сім’ї і Ви хедлайнер цього заходу. Чи будете на концерті разом із своєю сім’єю чи Ви все-таки суто у робочій поїздці?

– Сьогодні ми плануємо бути всі разом тут. Тому що захід називається «Всі разом за сім’ю!»

– У Ваших дітей якраз такий вік: у доньки – повноліття, син – підліток. Як Вам, як батьку, вдається втримувати їх в межах правильного виховання? Які поради Ви їм даєте?

– Я завжди кажу своїм дітям, що все в житті можливо. І якщо ти щось хочеш, то можеш сам цього досягнути. Якраз учора був День народження мого сина, я подарував йому пісню, яка називається «Ти доб’єшся сам». Ця пісня показує ту концепцію виховання, яка мені подобається. Я далеко неідеальний батько, я вчуся. Та й ідеальних людей не буває, але я дуже щасливий, що в мене такі прекрасні і чудові дітки і гарна дружина. Ми з дружиною стараємося зробити щасливими наших дітей. І успішними.

– Я думаю, що Вам це дійсно вдається. Тим більше хто може ще похизуватися власною піснею від такого іменитого співака. Але Ви мали на меті суто зробити подарунок для сина чи це ще має справляти і на інших дітей виховний ефект?

– Так, звісно, мається на увазі, що даруючи сину цю пісню, автоматично вона ретранслюється на інші сім’ї. І ця пісня торкається і тих батьків, які би хотіли присвятити її своїм дітям. Бо саме дітям дуже потрібна підтримка від батьків. Щодня треба говорити своїм дітям, що вони молодці, що у них все вдасться. Щоб діти не боялися труднощів, не боялися критики, помилок. «Помиляйся, але не зупиняйся», – отакі речі треба говорити. Адже всі ми страшимся помилок. Проте не буває так, щоб без помилок людина досягала успіху. І дитина повинна це розуміти і впевнено йти по життю.

– Ви волонтер по життю і маєте активну громадську позицію. Як багато проектів під Вашим патронатом? Ви постійно долучаєтеся до нових проектів чи у Вас є сталі позиції?

– Перед тим, як долучитися, я перевіряю інформацію. Бо дуже багато є фейкових історій. Неважливо, як називати себе – волонтер чи ні. Це за покликом душі потрібно робити. Я взагалі вважаю, що кожна людина на інстинктивному рівні, як ми дихаємо, їмо тощо, повинна робити щось благочинне, добродійне. Це не те, що тягне на героїзм. За це не треба дуже сильно хвалити. Це треба просто робити і тоді цей світ стане в сотню разів кращим.

– Ваша пісня «Лежковажна» має досить провокативну назву. Який Ви посил закладали в неї? Бо кліп зовсім інший, і в ній, певно, є якийсь підтекст. Що повинні зрозуміти слухачі?

– Практично в усьому є якийсь підтекст. Я в саме поняття «легковажна» вкладав легкість, весну, кохання. Звісно, це ситуативно конкретно до цієї пісні так варто розшифровувати слово «легковажна». Легкість. Якщо дивитися правді в очі, то ми всі певною мірою робимо легковажні вчинки, нам усім хочеться жити легко. Чи позитивно це, чи негативно, – це ситуативно треба дивитися. Але сама концепція цієї пісні – хочеться жити легше. А далі нехай кожен додумує, головне, що людям подобається музика, пісня.

– Не можу не запитати про двадцятиріччя Вашого колективу. Ви є автором пісень. Що готуєте на святкування, окрім Вашого грандіозного туру по Україні? Можливо, буде «Легковажна-2»?

– Буде інша класна пісня. Звісно, ковід нам обламав багато чого, але ми все ж таки готуємо ювілейні концерти разом з симфонічним оркестром на осінь. Досить складно втілювати це в умовах пандемії, але ми однозначно зробимо кілька таких концертів у великих містах.

– Ви, як автор пісень, закладаєте ту ноту, яка буде червоною ниточкою у всьому репертуарі гурту. Які основні базові життєві цінності Ваші і те, як Ви хочете, щоб сприймали Ваш гурт?

– Те, як звучать наші пісні і ті тексти, які вони несуть, так нехай нас і сприймають. Дуже багато є пісень і всі вони несуть певний посил. Але сама назва гурту «СКАЙ» – це небо, простір, свобода, легкість. А іноді і не зовсім легкість, бо є різне небо, різна погода. Зараз дощ, а через годину буде сонце. Так само і наша музика. Це баланс. Я не хотів би навіть нав’язувати як нас треба сприймати. Ми щиро робимо свою роботу, нам вона подобається, ми робимо це для людей і кожен має вибір слухати чи ні.

– Сьогодні Вас будуть слухати дорослі і діти, бо прийдуть всією сім’єю. Якщо будуть далі дивитися це інтерв’ю, якими Ви хотіли би бачити українців з позиції громадянськості? Яка це базова цінність?

– Я би хотів бачити українців щасливими, легкими, життєрадісними, позитивними. Людьми, які легко роблять хороші справи і змінюють цей світ на краще, допомагають і поважають одне одного. Які люблять, кохають. Які не бояться, щоб в очах не було страху. Сміливими, цілеспрямованими. Вмотивованими. Здоровими. Ось такими я бачу українців. І Україну в цілому. Вільними.

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram