Навчальна шкільна і дошкільна програми будуть базуватися на природних сімейних цінностях – Рада Церков та МОН підписали угоду

Актуально
06.09.2021
Навчальна шкільна і дошкільна програми будуть базуватися на природних сімейних цінностях – Рада Церков та МОН підписали угоду

Перед новим навчальним роком Всеукраїнська Рада Церков та релігійних організацій підписала із Міністерством освіти і науки України угоду про співпрацю. В ній йдеться про виховання дітей на основі духовних та моральних підвалин, а також прищеплення цінності родини. Які є ще положення документа, хто його реалізовуватиме та як оцінив угоду резидент «Кабінету експертів» – нижче у матеріалі.

Сергій Шкарлет, міністр освіти і науки України та Блаженніший Святослав, черговий голосуючий у Раді Церков підписали угоду про співпрацю 25 серпня. Згідно документа, сторони погоджуються щодо необхідності подальшого сприяння викладанню курсів морального спрямування у закладах загальної середньої освіти. А також на основі духовних цінностей забезпечуватиметься виховання дітей у дошкільних закладах.

Серед інших важливих положень документа, ключовим є те, що навчальна програма виховуватиме дітей на основі просімейних цінностей. Зокрема, в угоді зазначається: «Сторони погоджуються на співпрацю задля недопущення закладення у навчальну літературу та навчальні програми положень, що суперечать традиційним сімейним цінностям українського народу, несуть загрозу знецінення інституту сім’ї, материнства і батьківства та позбавляють сім’ю, відповідальне материнство і батьківство значення виховного ідеалу». Угода діє протягом п’яти років з моменту її підписання.

Резидент «Кабінету експертів», шкільний психолог, голова ГО «Простір родини» Роман Аблязов, скептично ставиться до подібного документу. За його оцінкою, угода носить більш декларативний, ніж прикладний характер: «Держава взяла на себе зобов’язання співпрацювати з ВРЦІО задля недопущення закладення у навчальну літературу та навчальні програми положень, що суперечать традиційним сімейним цінностям українського народу, несуть загрозу знецінення інституту сім’ї, материнства і батьківства. Цей договір носить  декларативний характер і не представляє собою великого здобутку. Особливо цікаво читати, як саме МОН висвітило цю подію у себе на сайті,  де про таку співпрацю говорять лише у контексті гармонізації державно-конфесійних відносин. А органом для комунікації обрано все ту ж Громадську раду по співпраці з церквами та релігійними організаціями. Тож виходить, що і далі будемо говорити про наболіле самі з собою».

Сам же Блаженніший Святослав так прокоментував цю подію: «Ми зустрічаємося з міністрами та їх командами, з певними міністерствами маємо меморандуми про співпрацю. Такий меморандум між ВРЦіРО та МОН існував багато років, але сьогодні ми підписали угоду про співпрацю. Це глибший і, я б сказав, зобов’язуючий документ, де виписані певні принципи, і, найголовніше, цінності, які обидві сторони зобов’язуються втілювати, зокрема, у виховній і освітній діяльності. Важливо, що тепер між Міністерством і Церквами буде більш скоординована діяльність. Ми будемо слухати одне одного».

Рух «Всі разом!» продовжує стежити за освітніми процесами та діяльністю МОН. Зокрема, і над тим, як ця угода реалізовуватиметься у навчальних закладах.

 

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram