«Народжений в Україні» – українські цінності у новій монеті Нацбанку

Актуально
05.06.2023
«Народжений в Україні» – українські цінності у новій монеті Нацбанку

Символічно, з 1 червня у День захисту дітей Національний банк України вводить в обіг пам’ятну монету «Народжений в Україні» номіналом у 5 гривень. Презентація нової монети відбулася під час конференції «UА: Війна. Недоспівана колискова».

Як зазначають творці монети та заступник голови НБУ Олексій Шабан, ця монета присвячена всім українським дітям. В пам’ять тих, хто вже загинув, і також тих, хто ще не народився.

На офіційній сторінці Нацбанку у Фейсбук розповіли про презентацію «Народжений в Україні».

«Для кожної нації діти – це скарб та майбутнє. Саме про це ми думали, створюючи наші нові пам’ятні монети. Це – наша присвята українським дітям, не лише тим, які вже народилися, але й майбутнім поколінням, які ще народяться у вільній та незалежній Україні. До початку повномасштабного вторгнення російських військ в Україні проживало понад сім мільйонів дітей. Багатьох із них окупанти позбавили щасливого дитинства, рідної домівки, найдорожчих людей. І тому наша країна зараз бореться за щасливе дитинство українських дітей, за їхнє право жити на рідній землі, говорити українською мовою. За свободу дітей, які народжуються в Україні», – зазначив Олексій Шабан.

Національний банк розповідає, що монета має два варіанти вигляду:
На лицьовій стороні монети угорі розміщено малий Державний Герб України, ліворуч і праворуч від якого написи півколом – Україна, рік карбування монети 2023. У центрі зображено наповнену народним колоритом картину Олега Шупляка «Колиска», на якій втілено один з архетипів українців – батьківська хата в оточенні мальв та рушника, яка є водночас колискою та гніздечком, що символізує продовження роду.

На зворотній стороні: картина з назвою «Зв’язок»: на тлі всесвіту – малюк у вигляді космонавта.

Впровадження монет, як зазначається на сайті НБУ розпочнеться з 5 червня цього року. Придбати можна в інтернет-магазині та в банках-дистриб’юторах (АТ АБ “УКРГАЗБАНК”, АТ “АБ “РАДАБАНК”, АТ “ТАСКОМБАНК”, АТ КБ “ПриватБанк”)

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram