Національний молитовний сніданок у Києві вперше під патронатом Президента Зеленського

Актуально
29.06.2024
Національний молитовний сніданок у Києві вперше під патронатом Президента Зеленського

Національний молитовний сніданок у Києві відбувся сьогодні, 29 червня. Цьогоріч вперше під патронатом Президента України Володимира Зеленського. Подію відвідало понад вісімсот осіб із п’ятнадцяти країн світу.

Національний молитовний сніданок зібрав різних за поглядами людей. А саме: урядовці, народні депутати, військові, духовенство, представники громадянського суспільства, дипломатичного корпусу й закордонні гості. “Але всі вони об’єднані прагненням забезпечити Україні реальну перемогу добра над злом”, – під час виступу сказав Володимир Зеленський.

“У нашому молитовному сніданку беруть участь представники різних країн і різних спільнот, але є те, чим ми всі безперечно об’єднані, і це наше прагнення зберегти найсвітліше в людях та в нашій країні, вистояти в найстрашніший час війни й забезпечити Україні реальну, відчутну та з точки зору міжнародної безпеки повчальну перемогу добра над злом, щоб інші агресори не нападали на своїх сусідів”, – сказав Зеленський.

“Зараз, у цій війні, ми захищаємо цінності, які близькі кожній нормальній людині, усім, хто поважає життя, хто цінує сім’ю, – говорить Зеленський. – Разом ми можемо все це забезпечити, але тільки разом, якими б різними ми не були. Бо сказано, якби хтось напав на одного, то вдвох вони зможуть протистояти йому. Навіть нитка, скручена втричі, не скоро порветься”.

У заході також взяла участь команда руху “Всі разом!” і аналітичного центру “Кабінет експертів”. Голова руху Руслан Кухарчук зазначає: “Саме в Україні відбувається найбільший в Європі молитовний сніданок на державному рівні. Більший за наш – лише у США у Вашингтоні у лютому. Це ще одна причина нагадати мою базову позицію: саме Україна є бастіоном і оплотом християнської цивілізації в Європі. Так є де-факто нині. І цей статус має зміцнюватися у майбутньому. Національний молитовний сніданок – це не церковний захід, а саме державний. Цим заходом декларується політична позиція”.

Також наголосив, що ця політична позиція є конкретна. Українська нація покладає надію (особливо зараз під час війни) не лише на зброю і дипломатію, а передусім на Всевишнього Бога.

Також під час молитовного сніданку Зеленський привітав звільнених з російського полону священників Богдана Гелету та Івана Левицького, які були присутні на заході.

Зокрема, спікер Палати представників Сполучених Штатів Майк Джонсон і колишній віце-президент США Майк Пенс звернулися до учасників Національного молитовного сніданку.

“Сьогодні, коли ви всі збираєтеся, щоб помолитися за свій народ, знайте, що навіть коли нас розділяє відстань, нас об’єднує молитва”, – сказав Майк Джонсон.

Він зазначив, що в ці доленосні дні, коли глава Кремля Володимир Путін продовжує своє жорстоке і незаконне вторгнення, а російські війська продовжують своє насильство, “ви можете бути впевнені, що ваші друзі тут, в Америці, моляться за вас”.

“Ми молимося за подальшу силу української армії, безпеку українського народу і міцний мир на вашій батьківщині”, – запевнив спікер Палати представників Конгресу США.

Майк Пенс у зверненні нагадав, що понад два роки народ України мужньо протистоїть “неспровокованому та безсовісному вторгненню нації, яка вчетверо більша за населенням і вдесятеро більша за економічною потужністю”.

“Через кордони, континенти і мови ми зібралися разом, щоб просити Бога принести мир, справедливість і перемогу для народу України”, – сказав Пенс.

З вітальним словом до учасників Національного молитовного сніданку також звернулися конгресмени Палати представників США. Серед них: Брайан Фіцпатрік, Роберт Адерхольт, Майк Квіглі, Тім Волберг, Дон Бекон, Хуан Варгас, Джері Моран та капелан Палати Представників – Маргарет Кіббен. Окрім того, звернулись сенатори: Джеймс Ленкфорд, Річард Блументаль, Стів Дейнс, капелан Сенату – Адмірал Беррі Блек. А також глави 56 релігійних місій і церков з усього світу.

Загалом Молитовний сніданок відвідало 836 осіб із 15 країн світу, представники 12 конфесій. У заході взяли участь Президент України Володимир Зеленський, прем’єр-міністр Денис Шмигаль, голова Верховної ради Руслан Стефанчук, народні депутати, глави церков і релігійних організацій, волонтери, капелани, військовослужбовці, ветерани, спортсмени.

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram