На фронті загинув Генадій Афанасьєв – в’язень Кремля і український герой

Актуально
22.12.2022
На фронті загинув Генадій Афанасьєв – в’язень Кремля і український герой

Загинув відомий колишній політичний в’язень Кремля та солдат Збройних Сил України – Генадій Афанасьєв. 21 грудня його дружина Людмила повідомила про смерть свого чоловіка. У подружжя є маленька донечка. Як повідомляється, герой загинув під Білогорівкою у Луганській області. Він воював у складі 130-го батальйону ТРО 241-ої бригади.

Кримчанину Генадію Афанасьєву було 32 роки. За свої роки він встиг взяти участь у боротьбі за український Крим у 2014 році, стати одним з перших політичних в’язнів Кремля та пройти всі тортури, що стались із ним під час ув’язнення у Росії. У грудні 2014 року Московський міськсуд визнав Афанасьєва винним у «тероризмі» за участь у проукраїнських акціях протесту у Криму і дав 7 років позбавлення волі з відбуванням покарання в колонії суворого режиму.

Близькі друзі, які знайомі з Генадієм ще до 2014 року, пишуть спогади про нього на фейсбук-сторінці мами Ольги Афанасьєвої. Про це також написав й кінорежисер Олег Сенцов, який з Афанасьєвим проходили по спільний «кримській справі»: «Захищаючи свою країну, на фронті загинув колишній політв’язень Геннадій Афанасьєв. Вічна слава Герою!».

Нагадаємо, що Афанасьєв був одним з обвинувачених у справі так званих «терористів групи Сенцова». Кремлівський режим засудив політв’язня до 7 років позбавлення волі. Проте 14 червня 2016 року його було передано Україні під час обміну.

Генадій від початку повномасштабного вторгнення 24 лютого – відразу пішов захищати кордони нашої країни. На фронті героїчно й загинув.

У студентські роки він перебував у Криму, де брав участь в організації «Співдружність студентів-християн» (ССХ). Любив фотографувати, спочатку під час проведення кіноклубів для обговорення студентів, а потім вже робив професійні фотосесії.

Олена Мельникова, знайома з тих років, співробітниця ССХ, разом брали участь в мітингах. В інтерв’ю сайту «Всі разом!» вона згадує: «Гена приходив на проекти ССХ України в Криму. Був дуже добрий і чуйний. У 2014 році був активістом. Виходив на мітинги, організовував волонтерські зустрічі для допомоги пораненим військовим. Займався друком листівок перед рефендумом, які розклеював з командою вночі».

Останній вихід на протест відбувся 9 березня 2014 року – це була його остання акція. А вже 16 березня відбувся так званий кримський референдум. Після цього у місті було небезпечно, їхню команду легко викрили. Генадія Афанасьєва схопили в полон, а членам команди надходили погрози, згодом припинили свою діяльність.

Олена Мельникова додає: «Коли Гена потрапив в полон, ми переписувались і разом з нашими партнерами молились за його звільнення. Вірю, що Бог посприяв, щоб Гену звільнили. Коли він вже був на волі, розповідав, що багато думав про Бога і молився і хотів бути в церкві. Гена вірив в Бога і Він мав велике для нього значення. І Гена дуже любив Україну».

Віка Агаркова, що брала участь у мітингах у Криму до референдуму, поділилась спогадами.

«Коли Генадія взяли у полон, ми робили фотовиставки його робіт, залучали інших активістів, робили все, щоб його історію знали всі».

Нагадаємо, вийшовши на волю він написав книгу про своє життя в ув’язненні – «Подняться после падения». Вона була видана та опинилася на полицях українських книгарень. До російського військового вторгнення в Україну, Геннадій Афанасьєв виборював визволення українських політв’язнів у Росії та Криму, зокрема, будучи спеціальним представником Міністерства закордонних справ України в рамках платформи – сприяння звільненню українців в Росії.

 

“Всі разом!”

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram