«Мудрість Божа, відвага та хоробрість»: концентрація євангельської термінології у Різдвяному привітанні Президента

Актуально
27.12.2022
«Мудрість Божа, відвага та хоробрість»: концентрація євангельської термінології у Різдвяному привітанні Президента

Президент України Володимир Зеленський у святий вечір, 24 грудня, звернувся до українців зі своїм привітанням до Різдва Христового. Багато хто переконаний, що жодний з президентів України, ще не вітав український народ так «христоцентрично». Розпочав промову з причини цього свята – народження Ісуса, яке дало надію на спасіння та віру в перемогу добра й милосердя.

Але через наслідки війни, яку принесла країна-агресор на нашу територію, Президент попереджає, що є ризик втратити віру.  «Велика загроза, це – зневіра у вищі сили та їх могутність. У добро та справедливість», – наголошує Володимир Олександрович.

Неозброєним оком можна помітити всі біблійні сенси, про які говорить глава держави: «Але у цій боротьбі у нас є потужна і дієва зброя. Молот і меч нашого духу і свідомості. Мудрість Божа, відвага та хоробрість», – говорить Президент. І наголошує, що ці чесноти схиляють нас робити добрі справи та долати зло. Чи не вперше у привітанні Президента є стільки біблійних акцентів, які стосуються віри та Бога.

Євген Савісько – релігієзнавець та резидент Кабінету експертів. В інтерв’ю сайту «Всі разом!» високо оцінив привітання глави держави: «Вітання Президента України з Різдвом Христовим сповнене надії, віри, сподівання. В ньому – впевненість у перемозі Добра над злом, переконання у нашій перемозі. Чітко розставлені акценти. Вдало підібрані цитати з Біблії. Лапідарні речення. Яскраві порівняння».

Релігієзнавець констатує, що привітання приємно і читати, і слухати. «Єдине зауваження: чому в назві відео написано «християнам західного обряду»? Адже 25 грудня Різдво Христове святкують і католики, і чимало православних та протестантів».

Нагадаємо, що кілька православних церков світу, Римо-Католицька церква та більшість протестантських церков святкують Різдво 25 грудня за григоріанським календарем.

“Всі разом!”

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram