Міністром у справах ветеранів призначили гендерну активістку

Актуально
05.09.2024
Міністром у справах ветеранів призначили гендерну активістку

Міністром у справах ветеранів призначили колишню заступницю міністра оборони Наталію Калмикову. Ця кандидатура була запропонована під час засідання фракції «Слуга народу». Верховна рада затвердила пропозицію 5 вересня. Проте суспільству, зокрема військовому середовищу, це кадрове рішення не сподобалось. Адже Калмикова ніколи не була військовослужбовцем, пропагує «гендерну» ідеологію та фігурує у сумнівних грантових програмах.

Під час засідання фракції «Слуга народу» 4 вересня, участь у якому брав президент України Володимир Зеленський, депутатам запропонували список для заміни міністрів. Зокрема, у списку вказано, що Наталію Калмикову хочуть призначити міністром у справах ветеранів. Вже на наступний день Верховна Рада України призначила Наталію Калмикову на посаду Міністра у справах ветеранів України.

Наталія Калмикова у 2021 році була радником з гендерних питань Командування Сухопутних військ ЗСУ. З 2022 по 2023 роки – виконавчим директором Українського ветеранського фонду. А з вересня 2023 року – заступником міністра оборони України із соціального розвитку.

Проте це призначення обурило суспільство. «Дивовижно, що в країні, де вже за сотню тисяч поранених ветеранів – солдатів та офіцерів самого широкого спектру досвіду, професій, знань – хтось суне міністром ветеранів людину, яка ні дня не воювала. Втім, «реабілітація ветеранів наркотиками», «грантовий ветеранський забіг в Європу в 2099 році», «розробка нових ЛГБТРів для ветеранів», ну ясно, короч. Чао-какао ветерани. Головне ґранти», – відреагував на це рішення військовослужбовець Євген Карась. Він додав, що після цього Мінвет можна вважати закритим. “Поставили Калмикову: корупція в УкрВетФонді, схематози відомі; 0 днів на війні, диплом ветеринара; 3 брати закордоном, один з них ватнік; використовувала прес-службу УВФ в цілях власного піару; лівацтво, популізм, корупція”, написав Карась.

Мінвет прощай.

«Замість гідного ветерана і Героя України ставлять жінку-менеджера. Так, кажуть вона дійсно сильний менеджер, але невже для неї не знайшлося іншого міністерства? Мені здається, що Міністерство ветеранів повинен очолювати ветеран, для мене це логічно. Для когось – ні», – пише Дмитро Дмитрович у своєму телеграм-каналі «Дипломат».

Телеграм-канал «Гнила черешня», в якому понад 250 тисяч підписників, задав своїм підписникам риторичне питання: «Чи насправді гендерне питання одне з найважливіших у проблемах ветеранів цієї клятої війни?».

Варто зазначити, що у 2023 Український ветеранський фонд на чолі з Калмиковою розпочав рекламну кампанію «Ветерани різні. Перемога одна». Метою проєкту було «заявити широкій аудиторії про повагу, недискримінацію та про рівність до захисників і захисниць України». Тобто ініціатори прагнули пропагувати так звану рівність лгбт у війську поєднавши це з підвищенням авторитету жінок-військовослужбовців.

У квітні цього року Наталія Калмикова на зустрічі з керівником канадського урядового проєкту PROTECT2 Марісою Кемпер впровадила нові правила щодо гендерної рівності серед військовослужбовців на основі стандартів країн-членів НАТО. Ця програма реалізовувалась за грантові кошти. Але тоді в суспільстві виникли запитання про доречність використання коштів на такі програми.

«Українські державні службовці ладні старатися реалізовувати поспіхом найдикішу дичину, коли заходять мішки грантових коштів, які вже завтра будуть переводитися у готівку через дружні ГО і ФОП. А в цей час тисячі гострих невирішених питань продовжують залишатися без уваги, бо на то гранти не дають. Коли державні службовці займаються реалізацією інтересів не держави і не громадян, а донорів і фондів, – це ознака корозії цього державного апарату і шлях до занепаду», – написав тоді голова організації «Всі разом!» Руслан Кухарчук.

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram