Мелітополь після вторгнення: окупанти тероризують лідерів церков та катують мера міста

Актуально
16.03.2022
Мелітополь після вторгнення: окупанти тероризують лідерів церков та катують мера міста

На другий день війни 25 лютого російські війська зайшли в Мелітополь Запорозької області. Окупанти жахають та тероризують жителів міста: серед білого дня викрали голову – Івана Федорова, катують активістів та священнослужителів, ходять по домівках, погрожуючи розправою лідерам релігійних спільнот та їх сім’ям.

Майже одразу після окупації мелітопольці кілька днів поспіль виходили на мітинги проти вторгнення російських військ. Учасники мирних акцій проявляли волевиявнення громади та скандували українською та російською мовами: “Мелітополь – це Україна” та “Домой пока живой!”. Проте терористи намагалися зривати акції протестів та залякувати українців, стріляючи по неозброєних, руйнуючи інфраструктуру та вчиняючи різного роду злочини.

11 березня російські окупанти викрали мера Мелітополя Івана Федорова. Про це повідомив заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко у Telegram. За словами очевидців, Іван Федоров був у гуманітарному штабі. Російські військові у балаклавах туди зайшли, одягли при всіх пакет на голову і вивели у невідомому напряку. Як стало відомо із засобів масової інформації, зараз голова Мелітополя знаходиться у Луганській області. Президент Володимир Зеленський заявив, що міський голова Мелітополя живий, але його катують, аби він заявив на відео свою підтримку окупаційній владі рф.

Але громадяни України продовжують героїчно відстоювати свої права, які у них намагаються у злочинний спосіб відібрати російські терористи, викрадаючи та залякуючи найбільш активних громадян. Так, активістку Ольгу Гайсумову було викрадено прямо на мітингу, на якому люди вийшли вимагати, щоб окупанти віпустили мера. «Коли колона збиралася йти в центр, у людей кинули світлошумову гранату, підскочила «Нива» на російських номерах, а Ольгу відвезли у невідомому напрямку», – повідомляють очевидці подій.

А напередодні, 10 березня окупанти викрали в Мелітополі депутатку Запорізької облради Лейлу Ібрагімову, яка відома свою проукраїнською позицією. Однак згодом відпустили. Пізніше росіяни також викрали голову районної ради Мелітополя Сергія Прийму та намагалися викрасти секретаря міськради Романа Романова. Їх місцезнаходження наразі невідомо.

Також відомі непоодинокі випадки щодо агресії проти церков та релігійних діячів Мелітополя. Межконфесійна рада церков з початку березня проводить на майдані Перемоги загальні молитви. Як і учасники мирних акцій, віруючі таким чином показують своє ставлення до окупації та бажання бачити Мелітополь українським містом. Але це не сподобалося російським військам і вони побували 9 березня в одній із церков. Як повідомив пастор церкви євангельских християн “Благодать” Михайло Брицин, у Мелітопольску християнську церкву прийшли співробітники російської служби. Вони пригрозили, щоб віруючі перестали ходити на мітинги проти оккупації, через те, що вважають їх найбільш активними учасниками таких акцій.

«Благодатні, я не герой-камікадзе і не поп Гапон, щоб вести людей на явну смерть. Молитва для мене сакральна духовно. Площа – просто дорога серцю. Тому у кожного благодатного є абсолютно вільний вибір: де, як, з ким і скільки молиться. Просто мій дід Тарас відсидів 9 років в тюрьмі за віру в Бога, тому що провів домашні збори на Уралі. А дід моєї жінки, Павло, відсидів 14 років, тому що був проповідником на Ровенщині. Вони служили Богу і людям. Я спробую діяти так само. Наскільки буде така можливість. І нехай допоможе нам усім Бог», – повідомив на своїй сторінці Михайло Брицин.

Також молодіжний пастор церкви «Нове покоління» у місті Мелітополі та лідер групи 4UBAND Марк Сергєєв на власній сторінці в Instargam повідомив, що терористи увірвались прямо в будинок, де він перебував зі своєю сім’єю. Це сталося вночі, коли усі спали. Старший син Марка прокинувся від того, що на його обличчі був лазерний приціл.

«Кілька днів тому був великий штурм нашої церкви. У нашу церкву прийшли російські солдати – агенти ФСБ зі зброєю. Їх було біля 200 осіб. Я пролежав кількагодин на бетоні у спідній білизні на очах у дітей. Мій старший син ще не може прийти у нормальний стан від пережитого», – повідомив Марк. За словами молодіжного пастора, російські військові під час цього штурму розбили двері, скло, вони намагались знайти якихось фашистів і бандерівців в цій церкві. Терористи провели жорсткий та безпардонний допит служителів, поставили жорсткі ультиматуми:  пастор церкви має зупинити мітинги, молитви та визнати, що Мелітополь це росія.

Разом із тим, Марк запевнив, що всі ці умови не є прийнятними і вони на це ніколи у житті не підуть. «Ми звикли жити у вільній країні, із вільним віросповіданням. Ми ухвалили рішення вивезти нашого пастора через пряму загрозу його життю», – сказав Марк Сергєєв. Він не сумнівається, що через те, що довелося пройти українцям, ми станемо ще сильнішими.

Він також повідомив, що у Мелітополі дуже складна ситуація – тисячі людей досі страждають й гинуть через російське вторгнення на територію України.  І звернувся до братів-християн в росії: «Хоча б моліться, якщо ви не можете говорити».

Експерти організації «Всі разом!» фіксують і документують випадки військових злочинів, які здійснюють російські окупанти під час загарбницької війни, яку вони розпочали проти  України 24 лютого. Просимо повідомляти про всі випадки, які мають ознаки військових злочинів, етнічного чи релігійного геноциду на електронну пошту: Law@vsirazom.ua 

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram