Компанії, які не підтримали ЛГБТ: «Червень це місяць дітей і сонця, а не збоченців»

Актуально
19.06.2023
Компанії, які не підтримали ЛГБТ: «Червень це місяць дітей і сонця, а не збоченців»

Серед хвилі компаній, що публікують оновлені логотипи у підтримку так званого «місяцю прайду», є ті компанії, що відмовились підтримувати ЛГБТ-пропаганду. IT-компанія SOFT.UA й Нова пошта заявили про свою позицію. Про кожну з них розповімо детальніше.

IT-компанія SOFT.UA потрапила у скандал через вакансію з вимогою – неприналежності до ЛГБТ-угрупувань. Вакансію на посаду оператора кол-центру компанія оприлюднила на порталі Work.ua. Наразі роботодавець прибрав цю вимогу з переліку.

Першим на неї звернув увагу користувач Твіттеру Марко, який є ЛГБТ-представником. Він опублікував гнівливий пост на своїй сторінці, зазначивши, що відповідно до норм Трудового кодексу, людині не можуть відмовити у працевлаштуванні через її сексуальну орієнтацію. Допис швидко став популярним, а у коментарях українці розділились: частина обурилась вакансії, а більшість заявила, що компанія – правильно вчиняє, що сповідує українські традиційні цінності.

Офіс «Всі разом!» поспілкувався з компанією та взяв коментар щодо ситуації.  
«Шквал лайливих і погрозливих повідомлень, дзвінки від осіб, які себе називають «журналістами» (хоча ведуть діалог більше як пройдисвіти) відволікали від робочого процесу. Але при цьому все це викликало в нас посмішку від того, наскільки людям нічого робити, і від того, наскільки в них подвійні стандарти. Наша позиція та дії є дуже нетиповими в ІТ-середовищі. Велика частина компаній в нашій ніші надає перевагу мовчати та «не висовуватися», бо бояться накликати на себе подібну реакцію. Ми за здорове тіло, розум, душу та середовище навколо нас».

На запитання чому видалили у вакансії вимогу «неприналежності до ЛГБТ» пояснили: «Бо в нашому законодавстві про «трудову дискримінацію» дійсно є згадка про сексуальну орієнтацію. А так як наша справа – розробка ПЗ і обслуговування українського бізнесу, а не судові прецеденти — ми прийняли рішення не втягуватися в подібні «розборки». Проте, це стосується саме оголошення про роботу. А позиція нашого колективу залишається така, як ми вже озвучили у себе в соціальних мережах».

Варто наголосити, що серед команди SOFT.UA є й ті, хто боронить Україну в стані ЗСУ: «З березня 2022 наш керівник Дмитро Юрійович Асмагілов призваний у війська. Рід військ на даний момент нам заборонено розголошувати. Але весь наш колектив залучений у допомогу армії, за що наші працівники навіть отримали свої нагороди. Проте хвалитися цим, відкрито говорячи про нашу роботу в ЗСУ, ми не хочемо. Є інші наші воїни, які гідні розголосу більше за нас. І ми їх шануємо».

Також Нова Пошта, найбільший конкурент Укрпошти і лідер ринку, відкинула заклики ЛГБТ щодо підтримки. Компанія наразі зосередила діяльність на допомозі постраждалим на Херсонщині та опосередковано підтримала інтернет-користувачів, які виступають проти нав’язування ЛГБТ-ідеології.

Компанії отримали хвилю критики за свою позицію. Проте, хвиля підтримки виявилася значно більшою. Користувачі соцмереж дякували за стійкість і усіляко виражали солідарність.

Зауважимо, що позиції компаній та їх залученість у подібні протистояння може бути змінною. Як наприклад, сервіс таксі Uklon, попередні роки вони фарбувались у відповідні кольори в підтримку так званого «місяцю прайду», а сьогодні тему ігнорують.

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram