Комітет гуманітарної та інформполітики рекомендує парламенту нове свято — День подяки Богові

Актуально
09.01.2024
Комітет гуманітарної та інформполітики рекомендує парламенту нове свято — День подяки Богові

Комітет гуманітарної та інформаційної політики на засіданні 8 січня 2024 року більшістю голосів рекомендував Верховній Раді України прийняти за основу та в цілому проєкт Постанови №10371 «Про встановлення в Україні святкового дня — День подяки Богові». Автор законодавчої ініціативи — народний депутат Віктор М’ялик. Також Постанова була подана групою депутатів, серед них: Руслан Стефанчук, голова Верховної Ради; Давид Арахамія, очільник найбільшої фракції у парламенті “Слуга народу”; Олександр Корнієнко, перший заступник голови Верховної Ради України та ще 12 народних депутатів України.

На думку голови комітету Микити Потураєва, цей проєкт має об’єднуючу мету стосовно всіх віруючих, незалежно від релігійних конфесій. «Проєкт показує, що свобода совісті є одним з наріжних каменів української державності», — говорить він.

«Вибір цього дня у році для святкування Дня подяки Богові пояснюється традиційним для українського народу звичаєм збиратися разом після збору врожаю та дякувати Богові за родючість землі, зібраний з полів хліб та добробут кожної родини… День Подяки Богові пропонується святкувати на міжконфесійному рівні з тією метою, щоб увесь український народ міг звернутись до Бога з подякою за Його милість, яка була явлена до українського народу в різні історичні часи та проявляється у теперішній час, коли Україна опинилася в умовах повномасштабної збройної агресії з боку російської федерації»,пишуть у пояснювальній записці.

Проєкт постанови рекомендує Кабінету Міністрів розробити із залученням представників Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій та затвердити протягом трьох місяців з дня прийняття цієї Постанови комплексний план заходів з відзначення на державному рівні Дня подяки Богові. Святкувати День подяки пропонується в останню неділю вересня.

На думку автора Віктора М’ялика, реалізація постанови в разі її прийняття не потребує виділення додаткових коштів з держбюджету України. Оскільки святкування Дня подяки Богові не потребує додаткового вихідного дня.

Нагадаємо, що 25 грудня, в день коли українці святкували Різдво Христове, Верховна Рада одержала і зареєструвала даний проєкт за номером 10371.

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram