Кібервійна за свободу слова триває: Parler тимчасово закрито, GAB виривається у лідери

Актуально
11.01.2021
Кібервійна за свободу слова триває: Parler тимчасово закрито, GAB виривається у лідери

Інтернет-гігант Amazon відмовив соціальній мережі Parler у зберіганні даних. Зараз платформа, а також всі її послуги та додатки стали тимчасово недоступними.

Amazon припинив надавати Parler послуги хостингу даних з 11 січня за тихоокеанським часом. Призупинення хостингу фактично означає відключення порталу від інтернету і, щоб залишитися онлайн, компанія повинна знайти новий хостинг, який погодиться обслуговувати сервіс. У листі власникам Parler Amazon заявила, що призупиняє роботу платформи від своїх послуг хмарного хостингу за наявність в цій соцмережі 98 постів із закликами до насильства.

У відповідь на повідомленя генеральний директор Parler Джон Матц звинуватив технологічних гігантів у «війні зі свободою слова». Він зазначив, що великі технологічні гіганти скоординовано атакують свободу слова і в намагаються знищити конкуренцію на вільному ринку. Матц також заявив, що Parler може виявитися недоступною, оскільки їй доведеться перебудовувати свій сайт заново. За його словами, компанії потрібен тиждень, щоб знайти альтернативу Amazon.

“Ми не прогнемося під політично мотивовані компанії і авторитарних диктаторів, які ненавидять свободу слова!” – написав він раніше в своїй соцмережі, коли вона ще була доступна.

Серед користувачів правого крила є популярною також платформа Gab, мережевий сайт, яка на сьогодні є достойною альтернативою Facebook. Компанія зафіксувала сплеск відвідуваності та зростання веб-сайту після блокування президента Трампа у Twitter. Мережа опублікувала в Twitter дані про те, що за годину вона набрала понад 10 000 користувачів, а за 12 годин отримала 12 мільйонів відвідувань. В одному з останніх повідомлень Gab повідомив про понад 500 тисяч нових користувачів за останню добу.

“Наш траффік за останні 24 години виріс на 753%. На сайті десятки мільйонів відвідувань”, – заявляє Gab. А також символічно додає: “Вихід з Кремнієвої долини розпочався”. Натякаючи на аналогію виходу євреїв з єгипетського полону.

Генеральний директор Gab Андрю Торба опублікував відео-звернення, у якому закликає боротися за правду та свободу слова. На його персональній сторінці на сайті gab.com Торба цитує Святе письмо, а також позиціонує себе, як “християнин, чоловік, батько, патріот Америки та керівник @gab”.

Блокування Parler і видалення додатків – черговий крок технологічних компаній в спробі придушити свободу слова та думки не тільки на території США, а й у всьому світі. Боротьба за демократичні принципи у цифровому просторі триває.

Читайте також по темі: Чому користувачі залишають Facebook i Twitter і куди йдуть

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram