Італія криміналізувала сурогатне материнство за кордоном

Актуально
21.10.2024
Італія криміналізувала сурогатне материнство за кордоном

Сенат Італії прийняв законопроєкт, що дозволяє переслідувати сурогатне материнство навіть за межами Італії. Порушникам загрожує тюремне ув’язнення та штраф у розмірі 1 мільйон євро.

Сурогатне материнство було незаконним в Італії з 2004 року. Заборона міститься в Законі 40, який регулює запліднення за допомогою медичного методу. Під час голосування 16 жовтня Італія внесла поправки до цього Закону, щоб розширити свою юрисдикцію. Основним завданням змін є криміналізація навіть «вчиненого за кордоном» сурогатного материнства. Тепер це називається «загальним злочином» в італійському законодавстві.

Чинна стаття Закону говорить, що італійці, які в будь-якій формі здійснюють, організовують або оприлюднюють комерціалізацію материнського сурогатного материнства, будуть покарані. Їм загрожуватиме ув’язнення на строк до двох років і штраф у розмірі від 600 тис. до 1 мільйона євро. У внесених змінах до закону додано параграф: «Якщо факти щодо материнського сурогатного материнства вчинені за кордоном, італійський громадянин буде покараний відповідно до італійського законодавства».

Законопроєкт був поданий правлячою правою партією Джорджії Мелоні «Брати Італії». Він гаряче обговорювався у залі Сенату перед тим, як його поставили на голосування. Проте після семигодинних дебатів за проєкт проголосували 84 проти 58 сенаторів.

Тема сурогатного материнства та його криміналізації вже кілька років є джерелом політичних і соціальних суперечок в Італії. Криміналізацію рішуче підтримує нинішній правий уряд Італії. Для консервативного правління це питання розглядається як спосіб захисту сурогатних матерів за кордоном, які експлуатуються. А також відносин між біологічними батьками та їхніми дітьми.

«У випадку сурогатного материнства жінка не надає орган, а народжує дитину. Таким чином, жінку зводять до інкубатора, перериваючи стосунки між матір’ю та дитиною», — сказав член парламенту «Братів Італії» Джанні Берріно.

Мелоні також привітала рішення Сенату, назвавши його правилом здорового глузду проти перетворення жіночого тіла та дітей на товар. «Людське життя не має ціни і не є товаром обміну», – написала вона на своїй сторінці в X (Twitter).

Читайте також: Як Україна перетворилась на провідного експортера немовлят у світі

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram