Хто такий Рон Десантіс: ефективний політик і губернатор чи конкурент Трампа і майбутній президент США?

Актуально
02.02.2023
Хто такий Рон Десантіс: ефективний політик і губернатор чи конкурент Трампа і майбутній президент США?

Рон Десантіс — чинний губернатор американського штату Флорида. Вже понад рік всюди активно ширяться чутки, що він має президентські амбіції і вже незабаром виставить свою кандидатуру на праймеріз у Республіканській партії. Звісно, це викликає занепокоєння в іншого потенційного кандидата – Дональда Трампа, який вже почав залякувати губернатора Десантіса компроматом, яким нібито володіє.

Губернатор Флориди має високі шанси виграти вибори й стати новим президентом Сполучених Штатів. Але хто ж цей конкурент Трампа? Яких поглядів його політика?

Рон Десантіс – корінний житель Флориди. Народився у 1978 у Джексонвілі, здобув елітну освіту в Єльському університеті, який закінчив з відзнакою. Також був капітаном університетської бейсбольної команди. Після закінчив Гарвардську школу права. На другому році навчання його записали на службу до військово-морських сил США. Під час служби Рон бував в Іраку як радник командира для підтримки американської місій у цій країні.

Працював юристом, представляв юридичні інтереси американського військового командування, попрацював з в’язнями Гуантанамо (ця в’язниця є засекреченим об’єктом США). До слова, Десантіс має кілька військових нагород після служби й досі є резервістом. У 2010 році звільнився з армії і перейшов працювати у федеральну прокуратуру.

В той період своєї кар’єри Десантіс познайомився зі своєю майбутньою дружиною Кейсі, яка працювала кореспондентом місцевого телеканалу. Молоде подружжя виглядало настільки ідеальним, що газета New Yorker не втрималась у своїх коментарях: «Сім’я виглядає так, ніби зійшла з обкладинки виборчої брошури». Майже відразу у молодят народилось двоє дітей. Зараз вони батьки двох доньок та сина.

Обирався до Палати представників Конгресу США у 2012 році. Проте, найбільше популярності отримав, перемігши на виборах губернатора Флориди у 2018. До речі, у тій губернаторській виборчій кампанії чинний президент Дональд Трамп підтримав Десантіса.

Рон Десантіс реалізує консервативну політику. Приблизно через два роки після губернаторської присяги почалась пандемія COVID-19. Його дії були до вподоби виборцям Флориди, адже він перший серед штатів запровадив у Флориді не просто карантин, а допомогу населенню: закупив маски, відкрив центри тестування на вірус. А потім, активно протистояв жорсткій політиці локдаунів Білого дому.

У 2022 році Десантіс пішов на перевибори на посаду губернатора Флориди. Але вже не з підтримкою, а навпаки – із критикою збоку Трампа. Адже на горизонті – президентські перспективи на 2024 рік.

«Якщо він братиме участь, він може дуже нашкодити собі… Я знаю про нього більше, ніж будь-хто. Крім, можливо, його дружини», – заявив Трамп.

Політичні погляди Десантіса ґрунтуються на християнських цінностях: він послідовно займає жорстку позицію у протидії гендерній ідеології, викладанню у школах расових теорій, а також виступає категорично проти абортів. Рон Десантіс — надзвичайно ефективний консервативний губернатор, політик, у якого були перемоги в політиці та культурні перемоги.

Також підписав закон, офіційно названий «Права батьків в освіті», який забороняє педагогам нав’язувати учням молодшого шкільного віку ідеї про так звану «сексуальну орієнтацію» та «гендерну ідентичність». Після ухвалення законопроєкту Walt Disney попередив уряд Флориди та пообіцяв допомогти боротися із законом у суді. У результаті Десантіс позбавив Walt Disney World статусу самоврядності в штаті. Тобто позбавив самостійно управляти місцевими справами на території Флориди. Оскільки Walt Disney знаходиться на території цього штату.

Під час виборів губернатора Флориди 8 листопада 2022 року Десантіса переобрали майже 60% виборців.

Губернатор Флориди  є дуже перспективним кандидатом для республіканців. Адже колишнього президента Трампа певна частина республіканського електорату вважає дещо токсичним. Тому деякі республіканські інформаційні джерела навіть називали Трампа ледь не головною причиною їхньої поразки на останніх проміжних виборах в американський Конгрес у листопаді.

“Всі разом!”

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram