Гомосексуалістам і наркозалежним заборонили бути донорами крові в Україні

Актуально
13.04.2021
Гомосексуалістам і наркозалежним заборонили бути донорами крові в Україні

В українському правовому полі заборонено особам із ризикованою сексуальною поведінкою бути донорами крові. Це затверджено Наказом Міністерства охорони здоров’я України у редакції від 08.02.2021 року.


Наказ «Про внесення змін до Порядку карантинізації донорської плазми та до Порядку медичного обстеження донорів крові та (або) її компонентів», який діє з 06 квітня 2021. Зазначеним Наказом встановлено Порядок медичного обстеження донорів крові та компонентів крові. У документі є Додаток 3, в якому зазначені критерії для постійного відсторонення. У пункті 12 Додатку «Сексуальна поведінка» зазначається: «Особи з ризикованою сексуальною поведінкою, яка може призвести до захворювання серйозними інфекційними хворобами, що можуть передаватися через кров».

Таким чином, МОЗ забороняє здавати кров особам із ризикованою сексуальною поведінкою, до яких відносять повій, наркоманів, алкоголіків та представників ЛГБТ, що практикують гомосексуальні стосунки.

На офіційному сайті МОЗ зазначено, що абсолютним протипоказанням для здачі крові є форми ризикованої поведінки. До таких форм відносять:

– надання сексуальних послуг за плату;
– статеві стосунки з малознайомими особами без презерватива;
– часта зміна статевих партнерів;
– гомосексуальні стосунки;
– наркоманія, алкоголізм.

Юристи офісу «Всі разом!» зазначають: «Особи, які практикують форми ризикованої поведінки не мають права бути донорами крові. Ця категорія осіб, без перебільшення, є групою соціального ризику, що офіційно підтверджує Міністерство охорони здоров’я. Тому Наказ щодо абсолютної заборони людям із певним образом життя здавати кров є обґрунтованим і абсолютно логічним».

Нагадаємо, що у Плані дій з реалізації Стратегії у сфері прав людини до 2020 року, затвердженому Урядом, однією з вимог було надати право представникам ЛГБТ-спільноти бути донорами крові. Проте у 2021 році згаданим наказом МОЗ вирішив зробити правильний крок, заборонивши здавати кров таким категоріям осіб, які становлять небезпеку для громадського здоров’я.

Юридичний відділ Руху «Всі разом!»

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram