Фемінізм та гендерний мейнстрім. Анастасія Уразбаєва дає ВІДПОВІДІ

Актуально
14.08.2024
Фемінізм та гендерний мейнстрім. Анастасія Уразбаєва дає ВІДПОВІДІ

Голова організації «Всі разом!» Руслан Кухарчук поспілкувався з Анастасією Уразбаєвою, мистецтвознавцем, публіцистом і блогером. Розмова про фемінізм та «гендер» відбулась в рамках програми «Відповіді». Анастасія розповіла про історію цих ідеологій, які основні заклики сучасного фемінізму до дівчат та чому серед підлітків й молоді популярні феміністичні ідеї.

На початку розмови Руслан Кухарчук зробив комплімент Анастасії та поцікавився, чи доречно та органічно звучать компліменти до жінки в сучасному контексті фемінізму. Пані Уразбаєва зазначила, що несприйняття компліментів, це проблема сучасного суспільства. На її думку, це відбувається тоді, коли похвала або критика сприймається, як щось ненормальне.

Ведучий поділився своїм спостереженням, що є жінки, які спонукають інших жінок не сприймати ставлення до себе, як до жінки. Він запитав у гості, чи дійсно є така проблема. Анастасія відповідає: «Так, така проблема дійсно є і я це відчула на собі. У підлітковому віці я вважала себе феміністкою. Але через деякий час я зрозуміла, що ці речі були мені навіяні старшими жінками феміністками». Вона розповіла про те, як у 20 років на неї негативно вплинула книга Симони де Бовуар «Друга стать». Після прочитання вона була розбита та розчарована. Анастасія зазначила, що автор значно вплинув на її світогляд та нав’язав свої ідеї: «Я розчарувалась, що я жінка. Симона де Боуар змусила мене думати, що я приречена на постійну боротьбу з патріархатом».

Блогер зазначила, що зараз всюди звучать однакові феміністичні тези. Сучасні молоді дівчата піддаються значній пропаганді цій ідеології. Кухарчук поцікавився яким є сучасний заклик феміністичних промоутерів до дівчат. «Треба повалити патріархат! Тому, що патріархат завжди нависає, відповідно будь-який чоловік несе загрозу. Часто додаються тези, що від патріархату страждають і самі чоловіки. Тобто подається панацея, що потрібно побороти патріархат і тоді настане щастя. А побороти означає урівняти всіх у всьому. Але з іншого боку активно звучить дискурс, що потрібно звертати увагу на статеві відмінності. Гендерно-зумовлений підхід говорить про те, що жінки не зобов’язані служити у війську, бо їхні фізіологічні особливості відрізняються», – зазначає гість.

Руслан Кухарчук зазначив, що в мистецтві присутні ознаки захоплення жінкою. Він запитав про те, звідки взялися ідеї про багатовікове пригнічення жінки. Водночас мистецтвознавець зазначила, що мистецтво – це творення образів. Воно було прерогативою церкви або аристократів, освічених людей. Вони спілкувались зі світом завдяки мистецтву. Але зараз митці спотворюють образи. Феміністи зараз не розуміють справжнього значення образів, через свою неосвіченість. Ведучий підсумував, що в мистецтві завжди вважалося нормою захоплюватись жінкою. Він навів приклад, що в Біблії теж прослідковується захоплення жінкою.

Далі розмова була про початкові ідеї фемінізму та розвиток і вплив сучасної ідеології. «Перші феміністки боролися за право на освіту, зарплати, політичні права та майнові права. Перша хвиля фемінізму намагалася вирішити вже наявні проблеми. Друга хвиля фемінізму вже не про політичні права, а про культурні. Тобто друга хвиля задала інтерсекційну специфіку», – зазначає публіцист. Вона відзначила, що сучасна феміністична ідеологія почала формуватись у 60-х – 70-х роках.

Ведучий зазначив, що коли з’явився термін «гендер», він був синонімічним біологічній статі. Уразбаєва підтвердила та додала, що термін вперше був використаний у 1949 році. На початку він використовувся для наукових цілей. Однак науковці почали використовувати цей термін у власних інтересах.

Далі говорили про те, як по-різному сприймалась жіноча сексуальність у різні історичні періоди та феміністичні течії. Також Анастасія розповіла про ставлення феміністок до жінок, які ставлять на перше місце сім’ю. Вона зазначила, що таких дівчат принижують та дискримінують.

В кінці розмови блогер Уразбаєва розповіла, чому серед юних дівчат популярні ідеї фемінізму. Вона назвала декілька причин: нещасливі сім’ї, нездорові стосунки в родинах, відсутність батька в сім’ї, нав’язування дітям негативного ставлення до чоловіків або жінок, ставлення до батька, як до «функції гаманця» та значний вплив соцмереж.

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram