Еротичне шоу на очах у дітей під час т.з. “Маршу рівності”. Спостерігачі викликали поліцію

Актуально
21.09.2021
Еротичне шоу на очах у дітей під час т.з. “Маршу рівності”. Спостерігачі викликали поліцію

Під час так званого «Маршу рівності» у Києві Об’єднана правозахисна моніторингова група «Всі разом!» зафіксувала публічну демонстрацію зображень сексуального характеру, в чому вбачаються ознаки порушення норм законодавства. На місце викликали поліцейський патруль.

Разом з колоною рухалася спеціальна автомобільна платформа, на якій звершувався захід еротичного характеру шляхом публічного показу оголеного тіла. Також виконувалися сценічні дії, схожі на імітацію статевого акту. За цим спостерігали у тому числі неповнолітні.

На місце проведення вищевказаних дій викликали наряд поліції та слідчо-оперативну групу, яка зареєструвала заяву про правопорушення – розбещення неповнолітніх шляхом вчинення актів еротичного характеру у громадському місті. «Невстановлена особа демонструвала надмірно оголене тіло на імпровізованому подіумі. Таким чином, порушена Конституція України, норми Кримінального кодексу та Закон України «Про захист суспільної моралі», – йдеться у зверненні.

У тексті заяви наголошується про захист прав дітей та неповнолітніх осіб в тому числі на безпечний інформаційний простір. Вказане звернення підписав Артур Погоріленко, Спостерігач Об’єднаної моніторингової групи та керівник організації «Рух за життя та гідність людини».

Заяву Спостерігача Погоріленка прокоментували адвокати, які спостерігали за цим процесом.

Адвокат, представник ГО “Асоцації християн юристів “Хушай” Марина Афендулова зазначає, що в Україні діє Закон “Про захист суспільної моралі” від 20 листопада 2003 року, який статтею 1 визначає, що “суспільна мораль – система етичних норм , правил поведінки, що склались у суспільстві на основі традиційний і культурних цінностей, уявлень про добро, честь, гідність, громадський обов’язок, совість і справедливість”.

Адвокат коментує: “Грубе порушення громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства , що супроводжується  зухвалістю чи винятковим цинізмом підпадають під дію ст. 296 КК України. Що розуміється під винятковим цинізмом? Відповідь на це питання міститься в Постанові Пленуму Верховного Суду України “Про судову практику у справах про хуліганство” №10 від 22.12.2006 року, а саме – у прояві безсоромності та грубої непристойності”.

Адвокат Руслана Мохнюк нагадує, що стаття 7 Закону України “Про захист суспільної моралі” забороняє розповсюдження продукції сексуального чи еротичного характеру, порнографічних матеріалів, надання послуг і проведення видовищних заходів сексуального чи еротичного характеру серед неповнолітніх.

Поліція не обмежувала вік учасників гей-параду, а ЗМІ, що здійснюваи зйомку даного видовищного заходу еротичного характеру, не використовували позначку “заборонено дивитися особам молодше 18 років”, що є прямим порушенням норм законодавства та суспільної моралі“, – зауважує адвокат Руслана Мохнюк.

Юристи організації «Всі разом!» очікують на реакцію правоохоронних органів, встановлення факту порушення норм законодавства та встановлення особи, яка здійснювала зазначені дії еротичного характеру у присутності неповнолітніх.

Нагадаємо про утворення Об’єднаної правозахисної моніторингової групи, яка діяла 18-19 вересня у місті Києві із метою захисту прав та свобод, життя та здоров’я, честі та гідності громадян України, гарантованих Конституцією, які протидіють небезпечним суспільно-політичним вимогам ЛГБТ-руху та допомагають державним органам захищати суспільну мораль, національні цінності, традиції, культуру та здоровий спосіб життя. Правозахисна моніторингова група організована громадською коаліцією і складається з волонтерів, юристів, адвокатів, журналістів, операторів, фотографів, методистів, профільних експертів.

«Всі разом!»

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram