Джонсон – новий спікер Палати представників США: діяльність та допомога Україні

Актуально
31.10.2023
Джонсон – новий спікер Палати представників США: діяльність та допомога Україні

У Палаті представників Конгресу Сполучених Штатів Америки(США) новий спікер – республіканець Майк Джонсон.

Передували його обранню три тижні внутрішньої боротьби між членами Республіканської партії та напружені дискусії, внаслідок яких процес виборів затягнувся. Однак з-поміж багатьох кандидатів все-таки обрали Джонсона. У його підтримку проголосувала вся Республіканська партія – 220 голосів, а лідер демократів у Палаті представників Хакім Джеффріс набрав – 209 голосів. Тож, що відомо про нового спікера?

Майк Джонсон — це 51-річний уродженець Луїзіани, християнин, який в американському політичному середовищі відзначився досить консервативними заявами та діями. Працював юристом і радіоведучим, якого американці обирали в Палату представників з 2016 року. Джонсон має міцні зв’язки з християнськими правими ще до своєї діяльності в політиці.

Він був старшим радником Alliance Defending Freedom – правозахисної групи, робота якої спрямована на захист традиційних сімейних цінностей. Джонсон поділяє консервативні позиції щодо всіх гострих соціально-культурних проблем США.

Відомо, що його юридична діяльність має успішні результати щодо заборони одностатевих шлюбів у Луїзіані перед Верховним судом штату. Також він відстоював право компаній відмовляти у обслуговуванні гомосексуальних пар, якщо це суперечить їхнім релігійним поглядам.

Джонсон дотримується чітких поглядів проти абортів. За його словами, така позиція ґрунтується на його історії життя. «Я був результатом незапланованої вагітності», — сказав він на слуханнях у Louisiana House у квітні 2016 року.

Проте, серед українських засобів масової інформації новий спікер набув неоднозначного сприйняття. Це сталось через питання виділення коштів для підтримки України.

Варто зауважити, що насправді Майк Джонсон не проти надання допомоги Україні. В ефірі Fox News 26 жовтня він сказав: «Ми не можемо дозволити Володимиру Путіну переважати в Україні, бо я не вірю, що він зупиниться на цьому. – Також продовжив, – Ми хочемо підзвітності, і ми хочемо, щоб Білий дім мав чіткі цілі. Але ми збираємося провести ці дискусії. Це буде дуже продуктивно».

Тобто, новий спікер Палати представників Конгресу США має на увазі підзвітність у фінансах, що дійсно є виправданим бажанням. На його думку, це може посприяти для більш цілеспрямованої та якісної підтримки. Республіканець наголосив, що Конгрес не збирається залишати Україну. Згодом він сказав, що відкритий для переговорів щодо додаткового фінансування для допомоги України в контрнаступі проти Росії. Про це повідомляє Вloomberg.

Зазначимо, що саме легалізація ініціатив лівого світогляду на державному рівні в Україні є ніби «червоним світлом» для консерваторів у США. Адже подібні дії лише руйнують репутацію України, зменшують довіру та допомогу.

Нагадаємо, що попереднім спікером Палати представників був республіканець Кевін Маккарті, який був на посаді з 7 січня до 3 жовтня 2023 року.

Як повідомляє Сhristianpost, Джонсона підтримали 7 християнських лідерів. Серед них: Ронні Флойд – колишній президент Південної баптистської конвенції; Тоні Перкінс – президент ради сімейних досліджень і консервативний християнський активіст; Франклін Грем – президент Євангелізаційної асоціації Біллі Грема та Samaritan’s Purse.

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram