Новий спікер Конгресу США з 15-ї спроби: законопроєкт проти абортів

Актуально
13.01.2023
Новий спікер Конгресу США з 15-ї спроби: законопроєкт проти абортів

7 січня цього року з 15 спроби був обраний новий спікер Палати представників Конгресу Сполучених Штатів Америки(США). Ним став республіканець Кевін Маккарті.

Остаточний підрахунок склав 216 голосів за Маккарті, 212 за лідера Палати представників Демократичної партії Хакіма Джеффріса, шість представників проголосували «присутні».

Важкий процес обрання і безпрецедентні політичні компроміси є проявом вельми глибокої політичної кризи з якою зіткнулись політична система США чи не вперше за останні 100 років. В останнє коли кандидата не було призначено з першої спроби – у 1923 році. Рекорд тривалості голосування було встановлено у 1855-56 роках. Тоді на це пішли майже два місяці й 133 голосування. Маккарті прямо заявляв, що готовий побити цей рекорд.

Представники правоконсервативних поглядів “Кокусу свободи” стали рятівними п’ятьма голосами для каліфорнійця Кевіна Маккарті. Як показали пізніші події, вони прагнули посилити свої позиції, отримавши більше впливу на ухвалення рішень у Палаті представників: в обмін на підтримку вони висунули низку вимог, більшість яких Маккарті в останню мить, після кількатижневих торгів, вирішив прийняти. Одна з головних поступок – спікера можна буде звільнити за клопотанням п’яти членів Республіканської партії в Палаті представників, а не мінімум половини, як було погоджено раніше.

Також ідеться про дозвіл конгресменам вилучати фінансування з конкретних програм на зарплати федеральним держслужбовцям, створення спеціального підкомітету, основним завданням якого стане розслідування діяльності уряду в США у фінансуванні коронавірусних досліджень в Уханьській лабораторії до корупції Хантера Байдена. Припинення практики дистанційного голосування, запровадженої в часи пандемії за головування Ненсі Пелосі, скорочення терміну повноважень працівників управління з питань етики Конгресу.

Це дозволяє їм контролювати третину місць республіканців у Регламентному комітеті Палати. Комітет визначатиме, які законопроєкти розглядатимуть у Палаті представників і за якими правилами їх обговорюватимуть та ухвалюватимуть, що є ключовим у роботі Палати.

Сергій Чаплигін – філософ, історик та публічний інтелектуал, також відомий як експерт Кабінету експертів руху «Всі разом!» прокоментував знакову подію вибору нового спікера Конгресу. Особливо звернув увагу на угоду лідера республіканців Маккарті з групою консерваторів з “Кокусу свободи”. Адже завдяки цій угоді Кевін завершив свою “спікеріаду”.

З публікації Сергія: «Що стосується угоди, то вона складається з ряду блоків:

– розширення демократії усередині республіканської фракції;

– внесення змін до регламенту, що передбачають розширення прав та можливостей конгресменів та обмеження всевладдя спікера, чіткі правила проходження законопроєктів та внесення до них поправок, а також прийняття норми, згідно з якою підвищення податків має прийматися більшістю у 60% членів Нижньої палати;

– прийняття низки законопроєктів, пов’язаних з розвитком нафтогазового сектора та обмеженням продажів нафти зі Стратегічного резерву, посилення міграційного законодавства, заборона абортів, які фінансуються платниками податків», – пише Сергій Чаплигін.

Пані Ненсі Мейс – конгресвумен від республіканської партії, вказала на три важливі законопроєкти проти абортів, за які республіканці можуть проголосувати найближчими днями. Також підкреслила: «Це не законодавчі акти, які можуть пройти через Сенат і потрапити на стіл президента».

Як зазначає The Wall Street Journal, республіканці також надіслали листи цифровим гігантам – Meta, Alphabet, Microsoft, Apple і Amazon, вимагаючи надати всю інформацію про зв’язки зі спецслужбами у просуванні цензури.

 

“Всі разом!”

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram