Доктор історичних наук Віктор Гудзь про недопустимість злиття історії України з всесвітньою. ВІДЕО

Актуально
27.08.2024
Доктор історичних наук Віктор Гудзь про недопустимість злиття історії України з всесвітньою. ВІДЕО

«Історія України, це предмет, який формує національну ідентичність, національну свідомість та культуру, які є необхідними нам особливо зараз, під час війни», – зазначає у відео-коментарі доктор історичних наук та резидент аналітичного центру Кабінет експертів Віктор Гудзь.

Експерт дав коментар щодо Наказу Міністерства освіти і науки України (МОН) № 1072 «Про затвердження концептуальних засад реформування історичної освіти в системі загальної середньої освіти». Який має на меті інтегрувати історію України до всесвітньої історії. Таким чином з двох предметів створити один, з робочою назвою «Історія: Україна та світ».

Доктор історичних наук наголосив на важливості та особливій місії предмету «Історія України».

«Поєднання історії України з всесвітньою історією – це віяння глобалізації, космополітизму, ліберталізму, а не приклад Європи й Америки. Адже там вже сформовані нації і вони сьогодні не воюють проти тієї нечисті, яка планує знищити українську націю», – говорить пан Віктор.

Також у відео експерт зачитав реакцію викладачів і вчених з різних регіонів України. З них випливає, що наукова громадськість засуджує дану освітню реформу. Зокрема, згадав про навчальні години, підготовку вчителів і підручників відповідно до Наказу Міністерства освіти і науки на чолі з Оксеном Лісовим.

Віктор Гудзь вважає, що вилучати чи об’єднувати історію України з іншими предметами – це на межі злочинності. Такої ж думки притримується більшість істориків та професорів, що причетні до викладання або вивчення історії.

«Щоб не бути гноєм для своїх сусідів, як писав Іван Франко, потрібно вивчати більший курс історії України», – наостанок додає професор Гудзь.

Детальніше дивіться у відео:

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram