Діти і вакцини: як на Чернігівщині дітям заборонили йти в школу через відсутність вакцинацію

Актуально
15.09.2023
Діти і вакцини: як на Чернігівщині дітям заборонили йти в школу через відсутність вакцинацію

На Чернігівщині головний санітарний лікар Олександр Чепурний 7 вересня видав постанову «Про проведення “наздоганяючої” кампанії вакцинації проти кору». Також постанова містить заборону відвідування освітніх закладів дітям, які не отримали щеплення. Про це повідомили на офіційному сайті Чернігівської міської ради.

Олександр Чепурний. Фото: Суспільне Чернігів

Згодом, 12 вересня представник Чернігівського обласного центру контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України Артем Ярошенко виступив на нараді перед в.о. міського голови Чернігова Олександром Ломакою.

«Місто Чернігів, тут взагалі ситуація трошки незрозуміла, поки що розбираємося щодо виконання плану. З 2200 щеплень виконало 270 щеплень станом на вчора на вечір. Тобто, самі розумієте, трошки більше ніж 10% щеплень», — повідомив Ярошенко.

Артем Ярошенко

 

Олександр Ломака, в.о. міського голови Чернігова

У відповідь Олександр Ломака заявив, що не заборонятиме відвідування закладів освіти нещепленим дітям.«Ви придумали постанову, не ображайтеся, але вона повністю ідіотська, і ми цим займатися не будемо. Ми не проти щеплення, але не треба за рахунок дітей, за рахунок освіти вирішувати питання, які треба вирішувати зовсім в інший спосіб», – зазначив він.

Також додав, що органи місцевого самоврядування Чернігова готові сприяти в проведенні інформаційної кампанії стосовно важливості вакцинації проти кору, але зупиняти очне навчання в школах міста не будуть.

@lomakoche♬ оригінальний звук – LomakoChe

«Працюйте інформаційно, працюйте з батьками індивідуально, працюйте через медицину. Але придумати відсторонити дітей від школи через те, що у вас провалено процес вакцинації – це абсолютна дурість. І зараз ви хочете, щоб наступного тижня їх хтось не допустив на уроки через відсутність вакцинації», — зазначив в.о. міського голови Чернігова.

Таким чином, наразі постанова головного санітарного лікаря не виконується у Чернігові. Проте, вона дійсна в інших населених пунктах Чернігівської області.

Олександр Ломака підмітив, що заборона відвідувати освітні заклади не вирішить проблему, адже діти продовжуватимуть ходити в кінотеатри і торгові центри, де спілкуватимуться з однолітками.

Тим часом сотні батьків дітей обурені таким рішенням головного санітарного лікаря. Вони готові виходити на мітинги під адміністрацію, щоб відстояти право своїх дітей на навчання. Про це повідомив Ігор Полуян, депутат Чернігівської районної ради та керівник організації із захисту прав дітей. Він опублікував звернення до батьків, які пишуть та телефонують йому за допомогою. У коментарях під його дописом у Фейсбук залишають наступні коментарі.

«Я вважаю, що такі репресивні методи під час війни  при відсутній пандемії є знущанням і не повинні застосовуватись по відношенню до наших дітей, більш того вони в принципі не можуть застосовуватись взагалі, адже діти – це наше майбутнє. І своїм завданням як керівник організації із захисту прав дітей, як депутат вбачаю в тому щоб захищати наше підростаюче покоління у будь-який законний спосіб», – сказав депутат.

Також сповістив про прийняте рішення направити звернення до Міністерства охорони здоров’я, щоб воно надало роз’яснення чи правомочна обласна військова адміністрація порушувати Конституцію України та забороняти не вакцинованим дітям відвідувати навчальні заклади.

ДИВІТЬСЯ ІНТЕРВ’Ю З ІГОРЕМ ПОЛУЯНОМ:

Нагадаємо, що учні та учениці чернігівських шкіл протягом кількох останніх років були позбавлені можливості навчатися в офлайн форматі. Спочатку через Covid-19, потім — повномасштабну війну.

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram