Денонсувати Стамбульську конвенцію: Петиція відкрита для підписання

Актуально
14.07.2022
Денонсувати Стамбульську конвенцію: Петиція відкрита для підписання

Офіційне представництво Президента України Володимира Зеленського оприлюднило Петицію щодо денонсації Закона про ратифікацию Стамбульської конвенції. Автори Петиції стверджують, що цей Закон не відповідає українським національним інтересам та створює загрозу національній безпеці України.

Петиція зареєстрована на сайті Президента України від 4 липня і доступна до підписання. У документі зазначається, що Конвенція Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу із цими явищами» (далі – Стамбульська Конвенція) запроваджує в Україні гендерну ідеологію. Тому основною вимогою Петиції є денонсація прийнятого Верховною Радою України Закону про ратифікацію Стамбульської Конвенції №0157. Також у зверненні наведено ряд причин, щодо невідповідності цього Закону традиційним українським цінностям та національним інтересам, що поглиблює суспільну напругу.

Закон, у тій формі, як він проголосований, не відповідає українським національним інтересам, традиційним українським цінностям та створює загрозу національній безпеці України, поглиблює суспільну напругу в державі“, – йдеться у тексті Петиції.

Автори звернення зазначають, що основним проблемним моментом є те, що Стамбульська конвенція запроваджує гендерну ідеологію. Адже у п. 3 ст. 4 Конвенція в основоположних правах виокремлює окрім поняття «стать» (жінка/чоловік), ще й поняття «гендер», «сексуальні орієнтації», «гендерні ідентичності».  Таким чином, як зауважують автори Петиції, наявність у Стамбульській конвенції цих положень є руйнівним для інституту сім’ї в Україні.

В тому числі, у документі звертається увага на обов’язковість введення навчального матеріалу з питань нестереотипних гендерних ролей, сексуальної орієнтації. А також – можливості зміни дитиною статі без отримання згоди батьків. Все це передбачено статтею 14 Стамбульської конвенції і, як зазначено у Петиції, є грубим порушенням законодавства України. До якого відносяться, зокрема, наступні положення:
– ст. 151 Сімейного кодексу України (права батьків на виховання дитини);
– ст. 6, 52, 55 Закону України «Про освіту»;
– ст. 9, 12, 20 Закону України «Про охорону дитинства» та може призвести до психологічних та психічних розладів здоров‘я наших дітей.

У контексті побутового насильства автори Петиції наголошують, що національне законодавство повністю забезпечує захист жертв від такого насильства. У тексті також наведено ряд чинних Законів, ухвалених Верховною Радою України. Зокрема: «Про запобігання та протидію домашньому насильству»; «Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України з метою реалізації положень Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами»; «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за вчинення домашнього насильства та насильства за ознакою статі»; «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків»; «Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні». Як зазначається у Петиції, чинне законодавство є більш досконалим, ніж положення Стамбульської Конвенції.

У документі наголошується, що підтримка та збереження родини має залишитись одним із ключових напрямів діяльності держави. Автором Петиції виступила Тимошенко Юлія Володимирівна.

Запрошуємо підписати Петицію та поширити  інформацію!

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram