Британія заблокує шотландський гендерний закон

Актуально
19.01.2023
Британія заблокує шотландський гендерний закон

Цей законопроєкт про спрощення процесу зміни юридично визнаної статі було ухвалено минулого місця парламентом Шотландії. Цей документ знижує вік, з якого люди можуть подати заявку на отримання свідоцтва про визнання статі з 18 до 16 років. Також зникає необхідність медичного діагнозу гендерної дисфорії.

Гендерна дисфорія – стан людини, яка відчуває невідповідність між її статевою ідентичністю: її особистим відчуттям власної статі та статтю, отриманою при народженні.

17 січня міністр у справах Шотландії Алістер Джек виступив на засіданні Британського парламенту із усною заявою щодо законопроєкту про реформу гендерного визнання. Мета закону максимально спростити зміну статі на офіційному рівні.

У своїй промові пан міністр Алістер Джек говорив декілька тез:

«Після ретельного розгляду всіх відповідних порад і політичних наслідків я розумію, що це законодавство матиме негативний вплив на дію загальнобританського законодавства про рівність»

«Я не приймав це рішення легковажно. Законопроєкт матиме значний вплив на питання рівності у Великобританії та Шотландії, Англії та Уельсі. Тому я дійшов висновку, що це необхідні й правильні дії»

«Якщо шотландський уряд вирішить повторно розглянути змінений законопроєкт в шотландському парламенті, я сподіваюся на спільну працю, щоб знайти конструктивний шлях вперед»

Проте, це рішення перетинається із законом про рівність у Великій Британії, зокрема щодо захисту приміщень лише для жінок, а також має наслідки для загальнобританських документів і деяких пільг соціального забезпечення. У британському парламенті це рішення не прийняли. Парламент вважає, що 16 років це занадто молодий вік, щоб міняти свою юридично визнану стать.

Засоби масової інформації припускають, що цей крок може розпалити націоналістичні настрої в Шотландії, де активно діє рух за незалежність. Перший міністр Шотландії заявив, що шотландський уряд, імовірно, готуватиме юридичну відповідь.

Як пише BBC, існує Акт 1998 року про Шотландію, який дозволяє втручатися в законодавчий процес у деяких випадках, один з них, коли йдеться про сфери політики адміністративного округу Лондону, де знаходиться Парламент Великої Британії. За всю історію, жоден британський прем’єр-міністр ніколи не використовував свої адміністративні повноваження, щоб заблокувати закон, ухвалений шотландським парламентом. Законопроєкт про визнання статі, ухвалений шотландським парламентом 86 голосами проти 39 минулого місяця, спростить процес зміни статі в Шотландії.

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram