Бен Шапіро, Джордан Пітерсон, Денніс Прагер – про героїчну боротьбу українців

Актуально
03.05.2022
Бен Шапіро, Джордан Пітерсон, Денніс Прагер – про героїчну боротьбу українців

Сьогодні Україна — у центрі уваги світової преси. Її боротьбу за незалежність обговорюють у підкастах, відеозверненнях та інтерв’ю. Представники світових ЗМІ, політики, філософи у більшості випадків виражають співчуття, солідарність, підтримку. Але щире захоплення героїчним супротивом українців та зростаючим рівнем україноцентризму особливо виражають відомі західні консерватори.

Зокрема, Бенджамін Аарон Шапіро (Ben Shapiro) — американський консервативний політичний аналітик, письменник і адвокат, що є одним з найбільш відомих консервативних мислителів Заходу. Шапіро працює головним редактором Daily Wire і веде «Шоу Бена Шапіро» — найпопулярніший консервативний подкаст у США. Після нападу росії, Бен почав достатньо активно випускати подкасти про Україну, висвітлюючи головні події у контексті військової агресії. Зокрема, про він інформує своїх слухачів про історичний контекст питання, СРСР та можливі причини нападу росії через її імперські амбіції, в тому числі про розвиток громадянської свідомості та боротьбу за демократію в Україні. Крім того, у одному зі своїх відео Бен розповідає про лицемірну політику країн Заходу, в тому числі Германії та Франції, які продовжують шукати дружби з росією. Така політика підлабузництва, на його думку, і спричинило широкомасштабну атаку путіна на територію України. Разом із тим, Бен Шапіро впевнений, що потужна моральна відповідальність за свою країну допоможе українцям остаточно вибороти свою незалежність.

Подібної думки дотримується і Денніс Марк Прагер (Dennis Mark Prager) —  американський консервативний радіоведучий, журналіст і письменник; засновник PragerU (американська некомерційна організація, яка створює відео, підкасти та статті, що відображають думку консерваторів на різні політичні, економічні та філософські теми). Денніс пише, що вторгення росії на територію суверенної держави України є абсолютним злом. У своїй статті «Україна: що в інтересах Америки?» Прагер проводить аналіз українського фактору у зовнішній політиці США. Також він порівнює путіна з Гітлером, називаючи першого «безсовісним диктатором параноіком», якому треба впевнено протистояти, а також засуджує невпевненість нинішньої американської адміністрації на перших етапах війни та вчасного ненадання зброї Україні.

«Якщо Росією править безсовісний диктатор-параноїк (про що свідчать його вбивства російських дисидентів і руйнування українських міст, що триває), його параноя не заслуговує на честь. Щоб знову навести приклад Гітлера, він вимагав знищення євреїв, бо боявся їх; він постійно повторював свою параноїдальну віру в те, що євреї прагнули знищити Німеччину та арійську расу. Параноїдальним диктаторам треба протистояти, а не заступатися», – пише Денніс Прагер.

Відомий канадський традиціоналіст Джордан Петерсон (Jordan Peterson) – канадський клінічний психолог, професор Університету Торонто, провів дві розмови з професором історії Фредеріком Каганом про війну в Україні. У першому епізоді 27.02.2022 обговорювали «природу конфлікту, який сколихнув за останні 5 днів весь світ» — про вторгнення путіна в Україну і про героїчний опір громадян України. Також доктор Каган надав великий спектр інформації з воєнноі історії, геополітики, ставлення путіна до срср, про суверенність України і інші аспекти цього моменту історії людства, який безумовно не скоро забудуть».

«Українці зайняли оборону і б‘ються з люттю, яку ніхто не очікував. Бо їм є що втрачати, і це більше ніж те, що можуть здобути росіяни. І це небезпечно. У сторін різні моральні мотивації і це не можна недооцінювати», – прокоментував доктор Пітерсон. А Фредерік Каган зазначив: «Українці б‘ються, як леви; вони б‘ються, як герої… тобто я знаю українців, і знав, що вони опиратимуться, і вони опираються жорстко і ефективно. Впевнений, Путін не очікував такого».

У другому епізоді 03.03.2022 говорили про героїчний спротив України, про підтримку Україні у світовій громадській спільноті, а також НАТО та ООН. Фредерік Каган  наголошував на необхідності подальшої підтримки України. Окремо обговорили, що є протест проти цієї війни і серед громадян рф — неочікувано великий, особливо зважаючи на додаткові репресії. Завершуючи розмову, професор Каган  вигукнув українською: «Слава Україні! Героям Слава!»

The Times розмістила авторську статтю британського лорда Вільяма Хейга з Річмонда, який був депутатом від консерваторів упродовж 26 років і обіймав посади держсекретаря й міністра закордонних справ. За його словами, у ніч, коли Росія вдерлася в Україну, він читав нову книгу «Найгірші воєначальники в історії» за редакцією Джона Дженнінгса та Чака Стіла. За три тижні війни росії проти України стало очевидно, що у другому виданні, можливо, буде необхідно включити Сергія Шойгу та вище керівництво росії. У своїй статті Хейг зазначає, що режим путіна абсоютно пустий і він швидко повалиться.

«Російська система побудована на брехні, але настав час генералам розповісти Кремлю правду про цю війну, в якій вже неможливо перемогти», – пише Вільям Хейг.

Слід згадати і голову Спеціального комітету з оборони, консерватора Тобіаса Еллвуда, який говорить, що санкції проти Росії змусять представників російської еліти та генералів «визнати, що Росія не має майбутнього», а Путін «врешті-решт піде».

Свою підтримку Україні виразили й британський лейборист Гордон Браун та консерватор Джон Мейджор, які хочуть створити спеціальний трибунал для розслідування дій путіна в Україні. Зазначені політики та ще 140 вчених, юристів і інших політиків підписали петицію із закликом створити правову систему за зразком Нюрнберзького процесу над нацистськими військовими злочинцями після Другої світової війни. Слід зазначити, що серед іншого підписи під петицією поставили експрезидент Верховного суду Великобританії Леді Хейл, професор міжнародного права Філіп Сендс, колишній прокурор Нюрнберзького військового трибуналу Бенджамін Ференц і колишній президент Європейського суду з прав людини сер Ніколас Братца.

Як зазначає Гордон Браун, серед злочинів Путіна він називає вбивство та бомбардування цивільних, порушення гуманітарного режиму припинення вогню та “ядерний шантаж”. Все це, за його словами, є підставами вважати росію державою-злочинцем, яка має сповна відповісти за скоєне.

Очевидно, що відвагою та героїчним супротивом українців захоплюється весь світ. Тому сьогодні Україна має шанс врешті написати власну історію з чітким україноцентричним поглядом на розвиток процесів і подій, на українське розуміння того, хто є друг, а хто ворог, де є добро, а де зло, збудувати сучасну, суверенну й цивілізовану державу. А також стати флагманом реальної демократії та вічних цінностей на міжнародній арені.

Рух “Всі разом!”

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram