Метод ектогенезу і люди з пробірки: про що насправді законопроєкт Дануци

Актуально
20.01.2023
Метод ектогенезу і люди з пробірки: про що насправді законопроєкт Дануци

На розгляд Верховної Ради надійшов законопроєкт №8306 від 26 грудня 2022 року від автора Олександра Дануци, депутата «Слуги народу» з пропозицією «про внесення змін до Цивільного кодексу та Сімейного кодексу України щодо визначення походження дитини, вирощеної у штучному середовищі поза людським тілом». Документом пропонується дозволити в Україні виношувати дітей із застосуванням методу ектогенезу – це гіпотетична можливість вирощувати дитину у штучному середовищі.

Проте, якщо приділити час для дослідження закону, можна помітити важливі деталі. Метод ектогенезу, застосування якого пропонують дозволити в Україні, належить до гіпотетичних наукових технологій. Можливість застосування ектогенезу у сучасній медицині знаходиться на етапі дослідження світовою науковою спільнотою.

 

Резидент Кабінету експертів від руху «Всі разом!»  Олександра Шрамова, голова ГО “Захист прав дітей до народження” дала коментар офісу “Всі разом!” щодо контексту документа.

«Законопроєкт має на меті не забезпечити у праві вирощування дітей поза межами людського тіла, а «створити належні умови для розвитку цієї технології саме на території нашої держави», про що прямо зазначено у пояснювальній записці. Тобто ініціатор законопроєкту – Дануца Олександр Анатолійович, лобіює інтереси репродуктивних клінік, які бажають безкарно проводити досліди на людях на території нашої держави. При цьому законопроєктом не передбачено жодних законодавчих змін, спрямованих на охорону прав та інтересів дитини, яку планують «вирощувати поза межами людського тіла. В українській правовій системі дитина до моменту її відділення від тіла матері  і так не має статусу суб’єкта права, правова охорона її інтересів теж є недостатньою. Замість покращення правового становища дитини на пренатальній стадії розвитку є прагнення ставити на ній досліди без жодної юридичної відповідальності з боку потенційних батьків чи третіх осіб. Очевидно, що з правової точки зору  цей законопроєкт є щонайменше авантюрним і прийнятий бути не може. Ідея «вирощування дитини поза межами людського тіла» викликає серйозні сумніви щодо безпеки такої технології для дитини, яка не обмежується правовими ризиками: в першу чергу, це ризики для психологічного і фізіологічного здоров’я дитини, які мають бути оцінені фахівцями у цих галузях».

Безсумнівно, законопроєкт містить аморальну сутність та призводитиме до смерті людських зародків. Ідея про можливість вирощення людського ембріона поза тілом жінки є посяганням на природу батьківства і визначення унікальності людини. Залишається сподіватися, що анти-наукова і людиноненависницька фантазія депутата Дануци буде категорично відкинута народними депутатами України.

Гіпотетичний проєкт №8306 надано для ознайомлення у профільних комітетах. Кілька місяців тому у ЗМІ ширилась інформація про розробку теоретичної можливості технології позаутробного вирощення людини, однак жодна країна не має належної законодавчої бази для легального експерименту.

З текстом документа можна ознайомитися за посиланням:
Проект Закону про внесення змін до Цивільного кодексу України та Сімейного кодексу України (у частині визначення походження дитини, вирощеної у штучному середовищі поза межами людського тіла)


“Всі разом!”

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram