Антиміграційні протести у Британії: тисячі батьків вийшли на вулиці після вбивства трьох дівчат

Актуально
05.08.2024
Антиміграційні протести у Британії: тисячі батьків вийшли на вулиці після вбивства трьох дівчат

У містах Британії спалахнули протести проти міграційної політики влади. Батьки вийшли на вулиці захищати своїх дітей. Британці почали влаштовувати мітинги після того, як 29 липня підліток у Саутпорті вчинив ножовий напад у дитячому танцювальному клубі. В результаті три дівчинки були вбиті, вісім інших дітей і двоє дорослих отримали поранення, деякі з них у тяжкому стані.

Причина протестів
Жахливий інцидент із ножовим нападом у Саутпорті, приморському містечку на північ від Ліверпуля, шокував націю. Вбивство дівчат спричинило антиміграційні та антимусульманські протести. Це відбулось після того, як у мережі інтернет поширилася інформація, що підозрюваний нападник був іммігрантом і радикальним ісламістом. У соцмережі Х (Twitter) з’явились дописи, в яких зазначалось ім’я нападника. Користувачі писали, що він був біженцем, який прибув до Великобританії на човні у 2023 році, і що він мусульманин.

Медіа припускають, що саме розголос в інтернеті посприяв протестам. Адже на наступний день після вбивства дітей, кілька сотень людей зібралися біля мечеті та почали кидати в неї різні предмети. Поліцейські машини були пошкоджені та підпалені, офіцерів закидали цеглою і великими сміттєвими контейнерами. Проте відбувалися і мирні акції, на яких батьки хотіли захистити своїх дітей від подібних терористичних актів. Батьки тримали банери: “Ми татусі, а не радикальні праві” (We are fathers, not far rights).

Поліція спростовує заяви протестувальників
Проте поліція заявила, що підозрюваний у злочині народився в Британії. «Мотив нападу невідомий, але він не був пов’язаний з тероризмом», – зазначають у поліції.

«Було багато припущень і гіпотез щодо статусу 17-річного хлопця, який зараз перебуває під вартою в поліції, і деякі люди використовують це, щоб внести насильство та безлад на нашій вулиці. Заарештована особа народилася у Великій Британії, і спекуляції наразі нікому не допомагають», — сказав помічник начальника поліції Алекс Госс. Але це не зупинило британців і вони продовжили свої протести.

Проте відомо, що заарештовано підозрюваного в нападі 17-річного юнака, який народився у Кардіффі, але жив у сусідньому місті Бенкс. Його батьки з Руанди, він має старшого брата, який також народився в Кардіффі.

Масштаби протестів
3 серпня протести охопили такі міста Великої Британії як Ліверпуль, Брістоль, Манчестер, Халлі. Протестувальники не оминули столицю Північної Ірландії Белфасту. Там проти мігрантів раптово об’єдналися католики та протестанти.

Під час протестів було затримано десятки людей, оскільки вони влаштували розгром магазинів і підприємств та поранили кількох поліцейських. 4 серпня сотні протестувальників проти імміграції зібралися біля готелю поблизу Ротерема, на півночі Англії. За словами міністра внутрішніх справ Британії, в цьому готелі проживають біженці. Місцева поліція повідомила, що 10 офіцерів отримали поранення в Ротерхемі під час зіткнень з натовпом із 700 осіб, деякі з яких кидали дерев’яними дошками та бризкали на офіцерів вогнегасниками, перш ніж розбити вікна в готелі.

4 серпня виникли заворушення в менших містах, включаючи північно-західні міста Ланкастер і Болтон, а також Олдершот на півдні Англії. Поліція заявила, що заарештувала 14 осіб після того, як марш через Мідлсбро на північному сході спричинив «бездумне насильство». Міністерство внутрішніх справ заявило, що мечетям буде запропонована додаткова охорона після погроз проти них.

Зустрічні протести мігрантів
Мігранти розпочали акції у відповідь. Мітинги переросли у зіткнення між британцями та мігрантами. Мусульмани озброєними виходять на вулиці міст Великої Британії та полюють на англійців, грабуючи та ґвалтуючи їх. На своїх акціях мусульмани вигукували «Аллах Акбар». Вони почали нападати на англійців у Мідлсборо. Також у Веймуті близько 400 протестувальників, і британців і мігрантів, зібралися на набережній та скандували гасла у бік один одного.

Прем’єр-міністр про протести
В свою чергу прем’єр-міністр Великобританії Кір Стармер 4 серпня засудив те, що він назвав «ультраправим бандитизмом». Він сказав, що винуватці постануть перед усіма силами закону після днів насильницьких протестів проти іммігрантів, кульмінацією яких стали напади на готелі.

Сергій Чаплигін, резидент Кабінету експертів, прокоментував ситуацію: «Все це є результатами політики мультикультуралізму, коли моноетнічні європейські країни перетворюють на багатонаціональні держави де будь-якої миті може спалахнути міжетнічна громадянська війна. Процес заміщення мігрантами корінного населення продовжується – їх стає дедалі менше. Велика Британія в цьому плані б’є всі рекорди. Подивимося, які рішення прийме лейбористський уряд Кіра Стармера».

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram