Анджей Дуда має мрію: Польща і Україна живуть разом – без кордону і в безпеці

Актуально
06.05.2022
Анджей Дуда має мрію: Польща і Україна живуть разом – без кордону і в безпеці

Президент Польщі Анджей Дуда заявив про ліквідацію польсько-українського кордону. А також про сворення спільної сили, що здатна подолати будь-яку небезпеку. Що означає така заява і які перспективи вона матиме, будемо розбиратися.

Президент Польщі Анджей Дуда зазначив, що кордону між Польщею та Україною не буде вже у найближчому майбутньому. Про це Дуда сказав 3 травня у зверненні до своїх громадян під час урочистого святкування Дня Конституції на Замковій площі у Варшаві.

На десятиліття або навіть і, дай Бог, на століття з братською для Польщі державою, як сподіваюсь, пророкував Володимир Зеленський, між нашими країнами — Польщею та Україною — не буде більше слова про “за кордон”. Цього кордону не буде! Щоб ми жили разом на цій землі, будуючи та відбудовуючи спільно своє спільне щастя та спільну силу, яка дозволить подолати будь-яку небезпеку чи будь-яку можливу загрозу“, – заявив Анджей Дуда.

Анджей Дуда зазначив, що події в Україні, – це трагічне здійснення слів Леха Качинського, який під час російсько-грузинської війни в 2008 році сказав: «Ми добре знаємо, що сьогодні Грузія, завтра Україна, післязавтра Прибалтика, а пізніше можливо прийде час і на мою країну, на Польщу».

Також Дуда акцентував, що не сумніваєтсья у перемозі України. І після закінчення війни, Польща допомагатиме її відбудовувати. А далі – спільно будуватимемо своє спільне щастя та спільну силу щоб відбивати будь-які загрози.

Все це демонструє утворення нової геополітичної ситуації, пов’язаної з руйнацією сталої системи міжнародних відносин і міжнародного права. І побудова між Україною та іншими країнами-сусідами з Центрально-Східної Європи дійсно добросусідських та партнерських взаємин є необхідністю. У такий спосіб вимальовується перспектива надання характеру реального стратегічного партнерства відносинам в контексті геополітичної концепції Міжмор’я.

Міжмор’я: шанс для України?

Ще у 2015 Анджей Дуда після обрання на пост Президента Польщі оголосив, що хоче утворити новий міждержавний альянс. Ідея зазначеного альянсу відома під назвою «Міжмор’я», який передбачає створення союзу держав, що потерпають від викликів російської агресії.

І це не одноразова забаганка новообраної польської влади для власного електорату, це – життєва необхідність Центральної і Східної Європи відвоювати своє місце під сонцем перед Західною у Євросоюзі та геополітиці загалом. Цю ідею озвучував ще загиблий польський Президент Лех Качинський.

Ця міжнародна ініціатива сьогодні об’єднує 12 країн Балтійського, Чорного й Адріатичного морів, які є членами Європейського Союзу. Зокрема, до складу ініціативи входять Болгарія, Естонія, Латвія, Литва. Важливим є те, що всі ці країни є посткомуністичними, а більшість із них зазнала російської окупації.

У країнах, які би могли об’єднатися у Міжмор’я, прив’язаність населення до традиційних християнських та національних цінностей доволі сильна. Принаймні, набагато сильніша, ніж у «старій» Європі. І як вважає професор Ігор Тодоров, Міжмор’я могло би стати своєрідним центром відродження традиційної Європи. Зі слів науковця, сенс «Міжмор’я» – в якості неформального антиросійського союзу який виступав провідником західної протидії Росії.

Цю ініціативу польського Президента також прокоментував резидент Кабінету експертів Ігор Загребельний. Експерт вважає, що сама поява концепції Міжмор’я у просторі сучасних політичних дискусій змусила реагувати Францію та Німеччину, які відчули загрозу для своєї позиції гегемона у Європі і відповіли форсуванням процесів централізації. Їхньою метою є творення мультикультурної імперії, відрізаної від коріння: християнства і національної ідентичності. Брюссельська еліта прагне нав’язати ідеологію девіації; вона викорінює нації з традиції і позбавляє їх ідентичності, а культурна гегемонія гарантує їй політичну експансію. Повстаючи проти федералізації й ідеологізації, країни Міжмор’я стають оборонцями латинської та європейської цивілізації.

Руслан Кухарчук, Голова Руху “Всі разом!” вважає, що цією заявою Президент Польщі прагне утворити новий потужний безпековий простір.

Переконаний, питання незалежності і територіальної цілісності як України, так і Польщі не ставиться під сумнів жодною із сторін. Натомість йдеться про спільний життєвий, економічний і безпековий простір, який прагнуть утворити два великих європейських народи – український і польский. Актуальність цього питання лише виросла в умовах війни, яка нині триває – наші країни і народи стали ще ближче у спільній боротьбі і спільних цінностях“, – зазначає Руслан Кухарчук.

Заяву польського лідера прокоментував і радник голови Офісу президента України Олексій Арестович. За його словами, поляки поводяться так, що іноді складається враження, що вони більше за Україну, ніж деякі українці.

Очевидно, що питання утворення нового безпекового блоку актуалізувалося як ніколи. І саме Міжмор’я є реальною платформою. Крім того, Анджей Дуда наголошує на необхідності продовження і посилення постачання зброї в Україну. Він зазначає, що країнам не потрібно шукати компроміс із Росією за будь-яку ціну, лякаючись її ядерного шантажу, а натомість – необхідно надавати Україні зброю.

«Ми не повинні боятися загроз з боку Росії», – сказав пан Дуда в інтерв’ю для The Wall Street Journal.  «Якщо ми хочемо досягти будь-якого успіху у наших відносинах з Росією, у цій ситуації, коли Росія напала на Україну, ми можемо досягти будь-якого успіху лише за умови застосування жорстокої сили, тому що тільки жорстока сила здатна зупинити Росію», – сказав Анджей Дуда.

Окрім того, процес утворення безпекового блоку вже розпочався. Підтвержденям тому є підписання україно-польського секретного договору.

Секретний безпековий договір між Польщею та Україною

Стало відомо, що 5 травня Польща й Україна підписали надзвичайно важливий документ про підтримку у сфері безпеки й оборони. Заяву прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля щодо цього оприлюднив RMF-24. Шмигаль наголосив, що з першого дня російського вторгнення Польща була надзвичайно активною та рішуче підтримувала Україну.

«Сьогодні ми підписали листа з прем’єр-міністром Матеушем Моравєцким, документ про підтримку у сфері безпеки та оборони. Надзвичайно важливий документ. Я не можу розкривати його зміст, але це важливий крок для надання Україні спеціальної технології та спеціальної підтримки у сфері безпеки й оборони», – сказав Шмигаль.

Напередодні Президент України Володимир Зеленський мав телефонну розмову із Анджеєм Дудою 3 травня, під час якої обговорили важливі питання підтримки України під час війни. Про це повідомляє прес-служба Офісу президента.

«Демократичні цінності та традиції, прагнення до справедливості об’єднують наші держави та народи… Ми це цінуємо!» – сказав Зеленський.

Обидві сторони обговорили виняткову оборонну допомогу Україні. Зеленський відзначив значний внесок Польщі у цю справу. А також особливу увагу приділили розвитку санкційного тиску на Росію, який має бути посилений та розширений.

У якості висновку зазначимо, що з самого початку російської агресії, Польща стала однією з перших країн, які одразу відреагували та практично надали усі можливі види допомоги українцям. Саме у цій війні польський народ та його керівництво проявили безпрецедентно потужну підтримку, яку вони і нині продовжують реалізовувати. Все це у сукупності демонструє щире прагнення польського народу до свободи і справедливості, які сьогодні героїчно продовжує захищати Україна. І проект Міжмор’я у випадку формування цього об’єднання, міг би стати своєрідним центром відродження традиційної Європи. Таке ймовірне відродження традиційної Європи могло би спровокувати і відродження релігійності та стати основою європейського християнства.

Рух “Всі разом!”

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram