Андрушівка, Бородянка, Буча – гуманітарний маршрут команди «Всі разом!»

Актуально
15.04.2022
Андрушівка, Бородянка, Буча – гуманітарний маршрут команди «Всі разом!»

У перші числа квітня вся Київщина була звільнення від російських окупантів. Загарбники залишили після себе розбиті міста і села, сотні вбитих мирних українців, зруйновану інфраструктуру. Велика кількість мешканців протягом березня евакуювалися з зон бойових дій. Водночас на місці залишалося багато сімей і одиноких людей – в умовах відсутності хліба, продовольства у магазинах, без електрики, води і газу.

Отримавши можливість в’їхати у нещодавно окуповані міста, рух «Всі разом!» відразу зібрав повний вантажний мікроавтобус різної продукції. Кілька тон найрізноманітніших продуктів харчування, одягу, дитячого харчування, підгузків, води, медичних препаратів, генератор та інше. У поїздку відправились голова організації Руслан Кухарчук разом з колегою-волонтером Олексієм Попазовим.  

Перша точка гуманітарного маршруту – Андрушівка. Це місто на півдні Житомирської області не було окуповане, а тому саме сюди відразу перемістилася величезна кількість біженців з сусідніх областей та з Донбасу. Для розуміння: в Андрушівській громаді 22 тисячі мешканців і до них додалося 6 тисяч переселенців. Вони розмістилися майже у всіх селах громади.

7-8 квітня гуманітарна робота велась саме тут. У місцевій школі №2 розміщений гуманітарний штаб, саме тут було вивантажено половину продукції. Місцеві волонтери, у тому числі представники фонду «Сім’я» на місці допомогли в розфасовці у пакети. А далі – легковим автомобілем у віддалені села, щоб доставляти прямо у помешкання переселенців.

Голова руху «Всі разом!» Руслан Кухарчук також зустрівся з міським головою Галиною Білецькою. Очільниця громади розповіла про справи на території міста і навколишніх сіл. А також – вручила Подяку – «За безкорисну допомогу громаді та значний внесок у справу захисту суверенітету та незалежності України».

У суботу, 9 квітня, гуманітарний маршрут попрямував до Бородянки на Київщині. Наближення до столиці по Житомирській трасі супроводжувалося все більшою кількістю руйнувань – дороги, житла, інфраструктури. Рушили на Макарів – руйнування. Далі – села Липівка і Андріївка. В останньому немає буквально жодного вцілілого будинку на головній дорозі – все зруйновано або суттєво пошкоджено. Спілкуємося з людьми, роздаємо продукти, воду, товари першої необхідності.

Бородянка – одне з найбільш зруйнованих міст, які вже звільнені. Тут нині активно працюють бригади ДСНС, розбираючи завали і наводячи лад у місті. І не лише для того, щоб прибрати руйнування, а й щоб продовжувати знаходити людей, які загинули під завалами… Слід лише зупинити машину, відкрити двері, як відразу приходять люди, які потребують допомогу.

Завершення гуманітарного маршруту відбулося у тепер вже відомій на весь світ Бучі. Цей населений пункт прийняв один з найжорстокіших ударів з боку рашистів. Тут були вбиті і закатовані понад 400 мирних мешканців. Серед них й наш близький друг, член правління організації «Всі разом!» Віталій Виноградов…

«Вражає масштаб руйнувань і смертей, які приніс на нашу землю «рускій мір». Водночас вражає любов до життя і відбудови в українців. У перші ж дні після деокупації люди повертаються до своїх домівок, поспішають все відбудувати та допомогти своїм ближнім, – ділиться своїми враженнями Руслан Кухарчук. – Протягом цієї поїздки ми також зняли фільм про все побачене. Готуємо його до презентації».

Організація «Всі разом!» дякує всім друзям і партнерам, зокрема польській організації «Серце для України», які допомогли зібрати і доставити гуманітарну допомогу тим, хто її зараз потребує найбільше.

Ми потребуємо коштів на паливо і оплату поштових відправлень для подальшої роботи. Просимо вас долучитися! Реквізити для грошових донатів – ТУТ!

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram