86 релігійних обʼєктів зруйновані чи пошкоджені внаслідок російських обстрілів

Актуально
04.05.2022
86 релігійних обʼєктів зруйновані чи пошкоджені внаслідок російських обстрілів

Про страшні руйнування російською армією релігійних споруд на території України повідомив Президент України Володимир Зеленський. Він зазначив, що вже 86 релігійних споруд суттєво пошкоджені або зруйновані вщент. За його словами, це яскраво демонструє повне забуття моралі та повну відмову від загальнолюдських цінностей.

Володимир Зеленський сказав про це у зверненні до народу Албанії 3 травня. Президент акцентував, що російська армія не намагається вберегти від обстрілів навіть об’єкти Православної церкви Московського патріархата. У промові він зазначив, що агресору пропонувалося припинити вогонь хоча б на православну Пасху, й на Песах – не було відповіді. Священність місяця Рамадан Росія також проігнорувала.

Тільки вдумайтеся: 86 релігійних обʼєктів зруйновано чи пошкоджено внаслідок обстрілів. І все це – церкви, мечеті, молитовні будинки. Російська армія не намагається вберегти від своїх обстрілів навіть обʼєкти російської ж Церкви! Це повне забуття моралі. Повна відмова від загальнолюдських цінностей. Повне невизнання життя як безумовної цінності. І вони не хочуть зупинятися, напавши на Україну. Вони хочуть піти далі”, – наголосив Володимир Зеленський.

У цей же день Голова міста Львів Андрій Садовий повідомив, що внаслідок ракетної атаки по Львову 3 травня був пошкоджений храм Православної Церкви України, який розташований неподалік місця, куди цілили окупанти. У храмі повилітали вітражі.

Вчора повилітали вітражі в церкві. Заїжджав ввечері до отця, слава Богу, що там нікого не було в церкві. Сьогодні зранку почали це все відновлювати. У 9 житлових багатоповерхових будинків повилітали вікна, у “Львівтеплоенерго” вікна повилітали. Хвиля була дуже масивна”, – сказав Садовий.

Також 3 травня під час масованого ракетного обстрілу с. Михайлівка на Луганщині внаслідок уламкового поранення загинув в. о. намісника Іллінського чоловічого монастиря с. Варварівка та настоятель храму на честь святителя Феодосія Чернігівського с. Михайлівка (Рубіжанське благочиння) ієромонах Парфеній (Федорченко). Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на прес-службу Сєверодонецької єпархії.

Також повідомляється, що у ході військових дій снаряд потрапив в храм на честь святителя Луки Кримського у м. Рубіжне Луганської області. Було тяжко поранено настоятеля церкви. Зазначається, що снаряд пробив покрівлю храму.

У квітні через обстріли були зруйновані або суттєво пошкоджені кілька православних храмів по свій території України. Про це повідомляє релігійне видання “Православная жизнь”. Зокрема, 18 квітня російські військовослужбовці обстріляли храм у Сєвєродонецьку. Це вже четвертий приліт до Сєвєродонецького Свято-Христо-Різдвяного Кафедрального Собору. Цього разу снаряди влучили в дах. За попередніми даними, постраждалих немає.

Також внаслідок агресії російської армії у м. Рубіжне Луганської області в парафії блаженної Матрони Московської знищені та вигоріли корпуси, а також пристосоване приміщення для Богослужінь і новозбудований храм. Осколками поранено настоятеля храму протоєрея Ростислава Горячева. А також було тяжко поранено настоятеля міського храму на честь блаженної Матрони Московської єромонах Арсеній (Складанюк), який у цей момент перебував на храмовій території.

У м. Ірміно Луганської області снаряд зруйнував стіну Свято-Духівського храму та велику фреску із зображенням святих. На офіційному сайті єпархії опублікували фото храму, на яких видно ступінь руйнувань, спричинених бойовими діями.

На Харківщині постраждав храм Стрітення Господнього с. Лісове. Зовнішні стіни посічені осколками, на рівні цокольного поверху збита штукатурка.

Внаслідок ракетного удару 7 квітня постраждав храм святого великомученика Димитрія Солунського УПЦ МП в селищі Васищеве Харківської області. Сильно пошкоджено купол церкви, вибито шибки та двері, зруйновано огорожу. За попередніми повідомленнями, постраждалих немає.

Храм Архистратига Михаїла УПЦ МП серйозно постраждав під час обстрілів с. Кудряшівка Луганської області. Як видно з фотографії, опублікованої 5 квітня 2022 року прес-службою Сєверодонецької єпархії УПЦ МП, уламки та снаряди практично зруйнували богослужбову будівлю.

Священник ПЦУ Павло Лисенко повідомив з фотографіями церкви Різдва Богородиці 1892 року у с. Перемога Броварського району Київському області. Храм значно пошкоджено під час артилерійського обстрілу — вибиті вікна, зруйнована частина стіни, частина інтер’єрів і підлоги. Цікавим є факт того, що під час Другої світової війни цей храм був єдиною вцілілою будівлею у селі Ядлівка (прим.: нині Перемога) і німці не знищили його. Проте на прикладі села Перемога (Ядлівка) видно, що російські військові можуть бути більш цинічними, ніж німецькі нацисти Другої світової війни.

Нагадаємо, що Генеральний штаб ЗСУ повідомив на офіційній сторінці у Facebook про створення інтерактивної мапи, яка дає змогу побачити всі постраждалі об’єкти та вибрати візуалізацію за релігійною спільнотою.

Експерти організації «Всі разом!» фіксують і документують випадки військових злочинів, які здійснюють російські окупанти під час загарбницької війни, яку вони розпочали проти  України 24 лютого. Просимо повідомляти про всі випадки, які мають ознаки військових злочинів, етнічного чи релігійного геноциду на електронну пошту: Law@vsirazom.ua

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram