«60% українських сімей не мають дітей». Що робити? Олександр Гладун у Кабінеті експертів

Актуально
22.02.2023
«60% українських сімей не мають дітей». Що робити? Олександр Гладун у Кабінеті експертів

У студії Олександр Гладун – заступник директора Інституту демографії та соціальних досліджень. Пан Олександр висвітлив факт, що шокує – 60 % сімей в Україні не мають дітей.

«Відбулись стрімкі зміни, багато сімей без дітей (віком до 18 років)», – сказав Олександр. За вибірковими дослідженнями у багатьох людей є бажання мати одну дитину. Статистика говорить про 40% сімей, які мають дітей.

Поговорили не лише про народжуваність, а й про міграцію українців за кордон, про чисельність населення перед повномасштабним вторгненням. Гість випуску стверджує, що наразі у нашій країні катастрофічно не вистачає українців. Через війну жінки масово почали виїжджати за межі країни. Більшість сімей зазнали розлуки одне з одним на необмежений термін.

«Чому українці не народжують дітей?», – таке питання прозвучало до експерта. Він розповів, як все між собою тісно пов’язано: виїзд за кордон, війна, економічний стан, це основні чинники на цей час. Але якщо аналізувати ситуацію останніх десятиліть, то скоріше через парадокси, які з’являються під час розвитку світу та культури. Один з популярних парадоксів: у найбільш економічно бідних країнах, народжуваність зростає. Проте в економічно сильних країнах, народження дітей стає все нижчим.

Молоді люди хочуть досягати успіху у кар’єрі, кращого матеріального становища та розвитку, що звісно теж є не менш важливим. Проте такі сучасні пріоритети загрожують українському населенню, етносу. Це питання стосується не лише моралі, але й національної безпеки та економіки.

Переглядайте випуск та залишайте власні думки щодо цієї теми. Гарного перегляду!

Нагадаємо, що Кабінет експертів – це аналітичний центр руху “Всі разом!” Його резиденти генерують нові ідеї і реалізують найкращі рішення для державних трансформацій і суспільних перетворень. Щотижня ютуб-канал Кабінету експертів публікує свіжі аналітичні прогнози профільних галузевих експертів. Кожний коментар, інтерв’ю чи тематична програма, які представлені на нашому каналі, провокують широкий дискурс і суспільний резонанс. Нестандартний погляд на соціально-політичні, економічні та культурні процеси в Україні, обговорення проектів готових рішень, актуальні коментарі про головне тощо. Тільки тут концентруються авторитетні думки найкращих експертів України.

Підписуйтеся на наш канал!

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram