Гоніння на християн в «ДНР» та «ЛНР»: священнослужителів вбивають, церковні будівлі відбирають

Актуально
11.03.2015

Громадянський рух «Всі разом!» провів моніторинг переслідувань за релігійною ознакою на окупованих територіях Донбасу. Вся інформація зведена в оглядову таблицю, де представлені докладні відомості про факти насильства над віруючими. Також зафіксовані дані про захоплення бойовиками будівель церков та іншого майна. Крім цього, описано нинішній стан гнаних християн та їх майна в так званих «ЛНР» і «ДНР».

 

Найбільш постраждали служителі та майно церков євангельських протестантських конфесій. Також зазнали насильства священики Української греко-католицької, Римо-католицької та православних церков. Майно деяких було вилучено. Бойовики тероризували церкви та служителів в Донецьку та містах області: Слов’янську, Горлівці, Шахтарську, Дружківці, Торезі, Дебальцево. А також у Луганську та містах області: Антрациті, Первомайську, Красному Лучі, Ровеньках.

Точно встановлено факт вбивства семи священнослужителів. У полоні з побиттям та допитами побували більше 40 церковних служителів. Також протягом 2014 року бойовиками були захоплені будівлі та приміщення дванадцяти християнських громад, одного церковного притулку для дітей, одного християнського університету, приміщення трьох реабілітаційних центрів для алко- та наркозалежних. Крім цього, в результаті обстрілів постраждали п’ять будівель церков, три з яких згоріли.

Як правило, захоплені храми і приміщення церков бойовики використовують для своїх потреб – облаштовують там штаби і склади боєприпасів, розквартировують своїх бійців. Прихильники так званих «ДНР» і «ЛНР» відбирають у священнослужителів і церков автомобілі, гроші, документи, офісну та побутову техніку, апаратуру, меблі і навіть дитячі іграшки.

Через бойові дії на Донбасі деякі релігійні громади припинили існування. Безліч віруючих з міркувань безпеки змушені проводити свої зібрання по домівках. А тисячі християн з Донецької, Луганської областей та Криму стали вимушеними переселенцями, знайшовши притулок у різних регіонах України.

dom molitvu dlya vseh

 

Молитовний будинок евангельських християн-баптистів в м.Антрацит був захоплений двічі

«Свобода віросповідання – один з базових принципів демократії. Право сповідувати свої християнські переконання – фундаментальне право людини. Сьогодні факти голосно свідчать: ці принципи і права на окупованих територіях Донбасу зневажаються. Українська влада та міжнародна спільнота повинні звернути пильну увагу на це гнітюче явище і не допустити його укорінення і поширення. Утиски християн в так званих «ЛНР» і «ДНР» повинні припинитися, відібрані церковні будівлі повинні бути повернуті громадам», – говорить Руслан Кухарчук, голова організації« Всі разом!».

Інформація підготовлена експертами руху «Всі разом!» у рамках дослідження теми релігійної свободи в Україні станом на січень 2015 року. Інформація в аналітичній зведеній таблиці постійно оновлюється і поповнюється. Назви церков, імена священнослужителів і їхні контакти не публікуються у відкритому доступі з міркувань безпеки. Однак рух «Всі разом!» готовий надати ці відомості компетентним державним органам та міжнародним організаціям.

Прес-центр громадянського руху «Всі разом!» 

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram