Зеленський у США, Польща вередує, Нагірний Карабах – все, а ще – Косово: найгарячіші міжнародні теми

Експертиза
27.09.2023
Зеленський у США, Польща вередує, Нагірний Карабах – все, а ще – Косово: найгарячіші міжнародні теми

«Візит президента Зеленського у США цього разу був успішним чи провальним?», – запитали політолога і голову центру «Доктрина» Ярослава Божко у студії Кабінету експертів.

Однією з провідних тем у засобах масової інформації (ЗМІ) є візит президента України Володимира Зеленського у Сполучені Штати Америки та Канаду. Що там було і чи є ця поїздка особливою для України – підсумували у програмі Кабінет експертів.

Гість Ярослав Божко розпочав бесіду з Протиповітряної оборони (ППО). Адже під час візиту особлива увага була звернена саме на це. По-перше, тому що наближаються холодні пори року. «Всі розуміють, що взимку росія буде повторювати спроби атаки на інфраструктуру. Відповідно, зараз ППО має більш критичне значення для України, ніж влітку. Тим більше, воно постійно потребує витратних матеріалів, які нам теж потрібні», – коментує політолог. Які ж результати зустрічей і чи буде в Україні ППО – детальніше розповідають у випуску.

Ще один важливий аспект поїздки – це відмова у виступі Володимира Зеленського у Конгресі США. Адже спікер Палати представників Конгресу Кевін Маккарті відхилив прохання президента виступити на спільному засіданні Конгресу. Наразі багатьох коментаторів у соцмережах турбує запитання – «Чому Зеленському відмовили у виступі?». Більше про це розповідає Ярослав Божко у студії програми.

Не менш важливе міжнародне питання, яке обговорили – конфлікт України з Польщею. Адже після візиту у США, посла України викликали до польського МЗС за слова президента Володимира Зеленського. Під час виступу на сесії Генеральної асамблеї ООН він звинуватив країни, які ініціювали «зернову кризу», в підготовці сцени для «московського актора». Проте, що ж насправді спровокувало конфлікт – нормалізація ситуації чи кризовий надрив у відносинах?

Між іншим згадали про конфлікт у Нагірному Карабахі, яка аналогія з Україною, і чи є взагалі? «Аналогій замало, але це дійсно цікавий прецедент, коли колишня Радянська Республіка відновлює свою територіальну цілісність впродовж 30 років», – звернув увагу політолог Ярослав Божко щодо «антитерористичної операції» у Нагірному Карабахі. Дивіться та слухайте у новому випуску Кабінет експертів продовження аналітики міжнародних питань про візит у США, конфлікт з Польщею та Сербію і Косово.

Приємного перегляду!

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram