Ярослав Божко про геополітичні війни навколо України

Експертиза
19.08.2020
Ярослав Божко про геополітичні війни навколо України

У новій програмі КАБІНЕТ ЕКСПЕРТІВ говорили про геополітичний значення для України подій у Білорусі. Аналізували безпековий фактор і потенціал України впливати на процеси в Білорусі. Серед іншого, дали оцінку доцільності форсування реінтеграції українського Сходу. Експерт у студії: Ярослав Божко, голова Центру політичних студій “Доктрина”. Ведучий: Руслан Кухарчук, голова руху “Всі разом!”

1. Білорусь – оцінка ситуації та прогноз.
Внутрішньополітичний контекст у країні, помножений на економічні проблеми – стали причиною суспільної напруги. Вуличні протести, масові стачки цілком оправдані. Легальні форми протесту у Білорусі знищені, опозиція подавлена, тому народний спротив став єдино можливою реакцією на сфальсифіковані результати виборів. Протести в Білорусі носять характер проти Лукашенка, а не за опозиційниї кандидатів.

Україна має сприяти створенню дипломатичного коридора для відходу Лукашенка з позиції президента. Цю модель варто напрацювати спільно у Люблінському трикутнику. Сторони матимуть сприяти ситуації, коли відхід Лукашенка не створить вакуум влади і можливість для Росії втрутитися і пошматувати Білорусь. Маємо сприяти законній передачі влади через перевибори.

Чи стане Білорусь консенсусом між Западом і Росією, за прикладом наслідків формальної революції в Арменії?

2. Де будуть наступні переговори ТКГ у Мінську, Нурсултані чи Кишиневі? Безумовно переформатування відбуватиметься навіть з огляду на те, що “мінський процес” вже не може асоціюватися з мирною ініціативою.

3. Яку ціну готова заплатити Україна за форсовану деокупацію та гуманітарну реінтеграцію окремих районів Донецької та Луганської областей?

Росія створює грунт для довгострокового домінування у регіоні через засоби впливу на ідентичність жителів окупованих територій Сходу України. Зважаючи на ризики форсованої реінтеграції та перетворення теми Донбасу в Україні на softpower Росії, необхідне більш конкретне усвідомлення цих загроз серед фахівців, експертного середовища, політикуму та громадського сектору. Росію цікавить повноцінне розбалансування України як політичного гравця, шляхом стимулювання перш за все внутрішньополітичних конфліктів. І стратегія надання Донбасу особливого статусу для Росії має сенс тільки у якості довгострокового подразника і створення тумблера конфлікту, який можна увімкнути/вимкнути подібно до питання Криму у роки пізнього Януковича. Безумовно, форсувати процеси деокупації неможна в урон цінностей української держави, як такої. Це питання геополітичного статусу України та становища Росії у світі.

Обов’язково, подивіться повний випуск програми “КАБІНЕТ ЕКСПЕРТІВ: “Геополітичні війни навколо України”.

Нагадаємо, що Кабінет експертів руху “Всі разом!”– формація лідерів, управлінців і галузевих експертів, які генерують нові ідеї і реалізують найкращі рішення для державних трансформацій і суспільних перетворень. Ми створили цей канал для того, щоб комунікувати з вами про головне та актуальне, що відбувається в Україні. Щотижня канал Кабінету експертів в YouTube публікує свіжі аналітичні прогнози профільних галузевих експертів. Кожний коментар, інтерв’ю чи тематична програма, які представлені на нашому каналі, провокують широкий дискурс і суспільний резонанс. Нестандартний погляд на соціально-політичні, економічні та культурні процеси в Україні, обговорення проєктів готових рішень, актуальні коментарі про головне тощо. Тільки тут концентруються авторитетні думки найкращих експертів України.

Підписуйтеся на наш канал!
Будьте завжди в курсі!

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram