Як створити ефективний сімейний бізнес? Рекомендує Зіновій Свереда

Експертиза
23.06.2020
Як створити ефективний сімейний бізнес? Рекомендує Зіновій Свереда

Вийшов новий випуск програми КАБІНЕТ ЕКСПЕРТІВ руху “Всі разом!”. Тема: “Сімейний бізнес”. Гість у студії: Зіновій Свереда, резидент Кабінету експертів, доктор соціальної економіки. За фахом — економіст, доцент Папського Грегоріанського університету (Рим, Італія), де викладав соціальну економіку для студентів з Африки, Азії, Європи. Після подій Євромайдану повернувся до України і заснував Академія Етики та Економіки. Проводить тренінги з соціального підприємництва, творчості та розвитку громад. Ведучий програми: Руслан Кухарчук, голова руху “Всі разом!”.

Зіновій Свереда говорить про європейський досвід сімейного підприємництва. На прикладах розкриває традицію та шлях формування підприємницького стилю мислення європейців. Багато українців виїзджають закордон для пошуку роботи. Вивчають сільськогосподарські технології та процеси фермерської справи, навчаються стандартам якості. Але прийшов час зрозуміти себе господарями у власній країні та на власній землі. Це перший шлях до започаткування власної справи.

“Наведу простий приклад. У листопаді село може витратити на пластмасові квіти для цвинтаря до 100 000 гривень, на Різдво в маленькому місті продають феєрверків аж на 300 000 гривень. То невже воно не може знайти гроші для спортивного тренера чи для купівлі книжок? Скільки людей відвідує бібліотеку, а скільки — бар? І тому подібне… Справжня реформа починається зі свідомості людини, отож наші підходи базуються на психології, педагогіці, етиці та практичній математиці. В Україні маємо фермерів, що після тренінгів об’єдналися між собою для виробництва сирів, соків. Зараз працюємо над проектом мобільної експериментальної садівничої школи. Шукаємо партнерів для відродження знаменитої молочарської школи, що була заснована Андреєм Шептицьким у Прикарпатті”, – зазначає пан Зіновій.

10 практичних порад малому підприємництву від Зіновія Свереди:
1. Шукай правду, а не прибутку. Наслідуй засаду не інвестиції — бізнес — прибуток, а мудрість — творчість — добробут.
2. Притримуйся законів етики та духовності, не роби іншим того, чого не бажаєш собі. Не роби з гроша божка для себе. Гріш — це засіб, а ціллю має бути збереження дару життя, гармонія з іншими, собою та Богом.
3. Не зловживай довірою інших, будь свідомий і своїх прав, і своїх обов’язків.
4. Пам’ятай віддавати принаймні 10 відсотків на корисні справи для громади, вразливих верств.
5. Не забувай, що первинне значення економіки — це турбота про дім (йокос-номос). Твоя приватна власність не є лише те, що придбав, а й світ навколо тебе, що є тим справжнім домом, в якому живеш.
6. Твоя діяльність не має нести зубожіння та смерть іншим, не затримуй заробітної плати, шануй право інших на гідну винагороду.
7. Не руйнуй сімей, турбуйся про добробут. Турбуйся про спорт та здоровий спосіб життя. Не економ на безпеці для своїх робітників.
8. Не кради майбутнє у своїх дітей, не руйнуй своїх і чужих талантів, не лобіюй законів, що руйнують справедливість і мир.
9. Не поширюй інформацію про продукти і діяльність, що не мають якості.
10. Неси добру звістку, роби добро. Не кради те, що не є твоїм, а розвивай таланти та здібності. Тільки так станеш справжнім господарем на землі.

Що потрібно для того, щоб розпочати мале підприємництво/ ФОП зусиллями родини, які фактори потрібно врахувати для того, щоб не “прогоріти”? Як правильно брати кредити для розширення бізнесу? Зіновій Свереда відповідає на багато практичних питань, а також ділиться готовими ідеями для стартапів.

Дивіться програму КАБІНЕТ ЕКСПЕРТІВ на тему: “Сімейний бізнес”.
Коментуйте та поширюйте далі.

Рекомендуємо до уваги статтю Зіновія Свереди про ринок землі: “Відкритий ринок землі. Як тепер жити і працювати?”

Ми створили канал КАБІНЕТ ЕКСПЕРТІВ в YouTube для того, щоб комунікувати з вами про головне та актуальне, що відбувається в Україні. Щотижня на ньому публікуються свіжі аналітичні прогнози профільних галузевих експертів. Кожний коментар, інтерв’ю чи тематична програма, які представлені на нашому каналі, провокують широкий дискурс і суспільний резонанс. Нестандартний погляд на соціально-політичні, економічні та культурні процеси в Україні, обговорення проєктів готових рішень, актуальні коментарі про головне тощо. Тільки тут концентруються авторитетні думки найкращих експертів України.

Підписуйтеся на наш канал!
Будьте завжди в курсі!

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram