Як по-людськи відбудувати українські міста. Павло Храмов у Кабінет експертів

Експертиза
14.03.2024
Як по-людськи відбудувати українські міста. Павло Храмов у Кабінет експертів

Українські міста: наскільки вони комфортні, доступні, приємні чи жахливі? Що чекає українців у період післявоєнної відбудови? Про це все у новому випуску програми Кабінет експертів.

Експерт з яким йтиме бесіда – Павло Храмов, урбаніст та ІТ-підприємець, харківʼянин. Для початку він розповів, що таке урбаністика: “Це така собі дуже практична дивонаука. В ній є ряд цінностей і практик, які втілюються заради цінностей”. Він зазначає, що в урбаністиці, міста впершу чергу повинні будуватись для зручності життя людей. Тут враховується комфорт у громадському транспорті, на дорогах, в магазинах.

Сюди ж відноситься фактор у громадському транспорті, вхід та вихід на зупинці з візочком не відчувши дискомфорту. До прикладу, для такого полегшення потрібно, щоб під час зупинки автобусу рівень його платформи повністю збігався з рівнем бордюру. Це дійсно значно полегшить та пришвидшить зупинки.

«Історія про комфорт входу в автобус – це про те, що пасажири заходять і виходять швидше, відповідно швидкість зупинок автобусу буде займати мінімум затримки, і таким чином він буде прибувати на зупинки вчасно і їздити швидко», – зазначає Храмов.

Під час бесіди з Павлом Храмовим визначили основні критерії урбаністики: безпека, доступність та людиноцентризм. Щодо критерію безпеки, гість говорить: «Все просто, це про цінність життя. Нам треба зберігати людей». Зауважив, що це значно впливатиме і на економіку країни.

Також розглянули тему доступності і безбарʼєрності, яка стає дедалі актуальнішою в контексті війни в Україні та появи людей з ампутаціями. Відомо, що технологічний процес наразі вже дозволяє їм пересуватись без візочків. Однак ведучий Руслан Кухарчук запитав, наскільки ця тема на практиці реалізується зараз наприкладі Харкова?

«Дуже повільно і слабенько, хоча наш мер міста пересувався на візочку, і здавалося б для цього точно щось повинні були зробити», – розповідає харків’янин Павло Храмов. Водночас додав, що в даному випадку реалізація доступності і безбарʼєрності залежить першочергово від прийняття рішення. На його думку, потім потрібно просто брати і робити.

Дивіться більше у новому випуску програми Кабінет експертів про новобудови та великі міста «Сіті». Чому за роки незалежності ні в якому великому місті України ще не виникло хмарочосів? Яке ставлення урбаністів до прихильників сучасного транспорту: велосипедів, електроскутерів, самокатів та скейтів? Наскільки це зручно, і як впливає на урбаністику міста?

Нагадаємо, що Кабінет експертів – це аналітичний центр руху “Всі разом!”. Його резиденти генерують нові ідеї і реалізують найкращі рішення для державних трансформацій і суспільних перетворень. Щотижня ютуб-канал Кабінету експертів публікує свіжі аналітичні прогнози профільних галузевих експертів. Кожний коментар, інтерв’ю чи тематична програма, які представлені на нашому каналі, провокують широкий дискурс і суспільний резонанс. Нестандартний погляд на соціально-політичні, економічні та культурні процеси в Україні, обговорення проектів готових рішень, актуальні коментарі про головне тощо. Тільки тут концентруються авторитетні думки найкращих експертів України.

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram