Власне виробництво зброї в Україні, законопроєкт і що приховує МВС. Віталій Коломієць у Кабінет експертів

Експертиза
21.02.2024
Власне виробництво зброї в Україні, законопроєкт і що приховує МВС. Віталій Коломієць у Кабінет експертів

“Де-факто за виявлення зброї людину карають. Але Закону, який конкретно забороняє зброю або визначає порядок поводження зі зброєю – немає. Це не врегульовано на законодавчому рівні. Є лише стаття Кримінального Кодексу за якою карають не по Закону, а по традиції”, – розповідає у новому випуску Кабінет експертів Віталій Коломієць, адвокат, юрист. 

Він розповів у чому полягає основний “батл” щодо зброї між простим народом і Міністерством внутрішніх справ (МВС). Виявляється, в даному випадку йдеться про так звані короткостволи і пістолети (сленговою мовою -ред.). Гість розповідає, що ближчими днями у сесійну залу Верховної Ради повинен винестись законопроєкт про зброю від МВС. Однак, перед ним був забракований інший законопроєкт про зброю ініційований громадськістю. Щодо нього проводилось опитування у “Дії” та було подано дві петиції. У його змісті дві ідеї:

1) громадянська – зробити акцент на зброї для самозахисту, а не як знаряддя для спорту чи полювання; 

2) власник зброї повинен витрачати гроші на себе та своє навчання, а не на дозвільні процедури Міністерства внутрішніх справ.

Гість зауважує, що обмеження по зброї звісно потрібні. Тут важливо мати правильний розподіл по категорії зброї. “Це повинно відповідати самозахисту. Ну, ясно, що РПГ це не про самозахист. Міномет, штурмова гвинтівка – теж не про самозахист”, – підкреслив Віталій Коломієць у студії.

Інша частина розмови була присвячена виробництву зброї в Україні. Коломієць говорить, що “Ми запізнились на цей запит на виробництво зброї. Я сам в шоці від цього. Надворі другий рік війни. По ескалатору який йде вверх, ми спустилися вниз”. 

Через відсутність законів, дозволів для швидкого і дійсно реального відкриття виробництва – українські підприємці починають відкривати його закордоном. Віталій поділився історією з якою зіштовхнувся у своїй роботі. А саме українських підприємців, які після невдалих і затягнутих отримань купи дозволів – відкрили підприємство у Польщі. 

В контексті цього також згадали про Сергія Пашинського, голову Національної Асоціації підприємств оборонної промисловості України, до якої входить велика оборонна компанія «Українська бронетехніка». Як він зміг виробляти, як це працює у нього? 

Дивіться більше у новому випуску, про які саме дозволи йдеться, які фактично блокують виробництво зброї та яким повинен бути алгоритм отримання зброї за версією Віталія Коломійця. Хто і навіщо ускладнює процес виробництва зброї в Україні?

Нагадаємо, Кабінет експертів – це аналітичний центр руху “Всі разом!” Його резиденти генерують нові ідеї і реалізують найкращі рішення для державних трансформацій і суспільних перетворень. Щотижня ютуб-канал Кабінету експертів публікує свіжі аналітичні прогнози профільних галузевих експертів. Кожний коментар, інтерв’ю чи тематична програма, які представлені на нашому каналі, провокують широкий дискурс і суспільний резонанс. Нестандартний погляд на соціально-політичні, економічні та культурні процеси в Україні, обговорення проектів готових рішень, актуальні коментарі про головне тощо. Тільки тут концентруються авторитетні думки найкращих експертів України.

Більше випусків з Віталієм Коломійцем:

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram