Відеотека про консерватизм: перші п’ять відеолекцій опубліковані у вільному доступі

Експертиза
25.06.2021
Відеотека про консерватизм: перші п’ять відеолекцій опубліковані у вільному доступі

На YouTube-каналі «Кабінет експертів» руху «Всі разом!» опубліковані доповіді всіх спікерів лекторію «Консервативна політика: види, зміст, форми». Серед доповідачів були визнані науковці та фахівці із питань гуманітарної політики, економіки, етики, національної безпеки та соціології.

Зіновій Свереда, доктор соціальної економіки, екс-доцент Папського Григоріанського Університету в Римі, співзасновник кількох кооперативів та соціальних підприємств, виступив на тему: «Культура, економіка і політика: цінності та ціна етики». Під час лекції спікер надав відповіді на наступні питання: чи є ціна у етики і яка цінність економіки? Що первинне для розвитку: капітал чи етика? Також доповідач зазначив, що людина є основним суб’єктом розвитку культури, економіки та політики: «Все є в управлінні людини і саме людина несе відповідальність за всі процеси, які відбуваються навколо неї. При цьому, егоїзм особистий та фінансовий стає причиною суспільних, політичних та економічних криз». 

 

Ігор Загребельний, керівник аналітично-дослідницького центру «Політична теологія», кандидат філософських наук, глибоко розкрив тему: «Нація і її міфи: що робити зі спадщиною ХІХ-ХХ століть у столітті ХХІ». В доповіді ставиться акцент на тому, що явище модерної нації переживає кризу і в теоретичні площині, і в практичній. І ця криза проявляється на різних рівнях, зокрема, у площині гуманітарної політики, що обумовлено впливом історичної спадщини і браком гнучкості. «Націоналістичні сили лишаються занадто прив’язаними до спадщини ХІХ-ХХ ст., що робить їх дуже неповороткими за умов, коли реалії сьогодення вимагають максимальної маневреності. Особливо це проявляється у плеканні зайвих міждержавних конфліктів у той час, коли протистояння глобалізму, захист власних суверенітетів та самої етнічності потребує міждержавної консолідації та гнучкості», – зазначає Ігор Загребельний.

 

Ярослав Божко, голова Центру політичних студій «Доктрина», політичний консультант, доповідав на тему: «Консервативні політики в галузі національної безпеки: досвід США та країн Європи». Спікер зауважив, що сучасна безпекова тематика в політичній практиці консервативних політичних сил вийшла за рамки ідеологічної периферії і зайняла важливе місце в формуванні змісту і образу консервативного урядування. Саме безпековий фактор консерваторів знаходить велику підтримку серед електорату. «Безпекова та міжнародна політика американських консерваторів продовжує свої ідейні трансформації згідно вимогам часу. При цьому, відбувається зниження ролі акцентів щодо просування демократії в глобальному світі», – підсумував Ярослав.

 

Едуард Юрченко, кандидат філософських наук, доцент кафедри філософії та педагогіки Національного транспортного університету, а також лідер громадської організації «Орден», презентував тему: «Соціальна політика консерватизму: класичні концепції в добу «четвертої промислової революції». Спікер звернув увагу, що консерватизм має потужну традицію соціально-економічної думки, яка стала гідною відповіддю на виклики доби Модерна і індустріального суспільства. При цьому, соціально-економічний уклад сьогодення змінився докорінно і найоптимальнішим чином це аналізується в межах концепції «четвертої індустріальної революції». «Яким чином ми зможемо оптимізувати перевірені соціально-економічні концепції консерватизму та адаптувати їх до реалій гіпердинамічного світу з його інформаційними потоками, роботизацією, «розумними містами» та іншими речами, які вчора вважались фантастикою?», – задав головне питання під час своєї доповіді Едуард Юрченко і при цьому зазначив, що «спроба віднайти відповіді на це питання є життєво важливою для сучасного консерватизму».

 

Ігор Плохой, військовий капелан, громадський активіст, магістр філософії, магістр міжнародних економічних відносин, висупив із темою: «Місце нових християнських правих у консервативному русі США». США – країна з безперечним статусом світового лідера не лише в економічній сфері, а й в гуманітарній та ідеологічній і має вплив на більшість країн світу. Спікер розкрив питання про сучасну боротьбу нових християнських правих із лівим поворотом в Америці та навів конкретні кейсі, які можуть бути корисні українським консерваторам. Доповідач наголосив: «США – країна, яка з моменту свого виникнення будувалася на християнських засадах. І цей фактор є головним чинником формування американської національної ідентичності».

Нагадаємо, 17 червня у центрі Києва відбувся лекторій «Консервативна політика: види, зміст, форми». Організатором виступив Кабінет експертів руху «Всі разом!»

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram